Júlia, Rita

Elkobozták a BFZ vonóit New Yorkban

2014.06.05. 11:43

Programkereső

A new yorki reptér vámhatósága a hangszerek elefántcsonttartalmának gyanújával foglalta le a Budapesti Fesztiválzenekar hét vonóját. A vonósszekció kénytelen volt kölcsönvonóval játszani Lincoln Centerben adott koncertjükön.

A zenekar tagjainak repülője Newarkban ért földet, hangszereik külön gépen érkeztek a John F. Kenneddy Nemzetközi Repülőtérre, ahol a vámhatóság lefoglalt hét vonót tiltott elefántcsonttartalmuk miatt. Az Amerikai Egyesült Államok egy új szabályozása szerint a 2014. február 25. után készült elefántcsontot tartalmazó tárgyakat tilos az ország területére behozni - az USA így próbálja megfékezni az elefántok és már afrikai fajok kipusztulásával fenyegető orvvadászatot. A vonókat végül 525 amerikai dollár megfizetése után kapták vissza a zenészek a hazautazáskor.

A Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván
A Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván

Néhány órával a Lincoln Centerben, az Avery Fischer Hallban rendezett koncert előtt végül sikerült helyi zenészektől kölcsönkérni a zenekar tagjainak vonókat, így a hangversenyt gond nélkül meg tudták tartani. Stefan Englert, a zenekar ügyvezető igazgatója a New York Times blogján egy interjú keretében elmondta, hogy a zenekar a februárban hozott új törvény ismeretében megtette a szükséges óvintézkedéseket: minden vonó összetételét dokumentálták fényképekkel, illetve a készítő írásos nyilatkozatával arról, hogy nem tartalmaznak tiltott elefántcsontot. "Előzetesen szakértő állapította meg, hogy a vonókhoz nem használtak fel elefántcsontot. Külön érdekes, hogy az egyik zenész vonókészletében volt két olyan darab, amelyek bár ugyanattól a mestertől, ugyanabból az időből származtak és ugyanabból az anyagból készültek, mégis csak az egyiket foglalták le. Minden vonónak teljesen más a karaktere, ezért kicsit kellemetlen, hogy egyes zenészeinknek a számukra teljesen ismeretlen kölcsönvonóval kellett játszaniuk" – magyarázta Englert.

Nem a Budapesti Fesztiválzenekar az egyetlen, amelyik belefutott ebbe a problémába; a Müncheni Filharmonikusoknak három előadása került veszélybe egy hasonló eset miatt. A Fesztiválzenekar 2015 januárjában tér vissza az Avery Fischer Hallba.