Orbán

Utólérni a pedagógus fizetést

2014.06.06. 11:11

Programkereső

A bérek felzárkóztatását sürgette a debreceni Kodály Filharmónia igazgatója a zenekar és a Kodály Kórus június 5-i évadzáróján. Somogyi-Tóth Dániel történelmi jelentőségűnek nevezte a zenészek bérének felzárkóztatását a pedagógusbérekhez, ellenkező esetben megállíthatatlan lesz a zeneművészek elvándorlása.

Ma nincs versenyképes fizetés a zenekarnál, és egyre inkább "a vonzóbb pedagógusállásokba csábítják a zenészeket" - tette hozzá az igazgató. Az igazgató szerint komoly támogatást kapnak Debrecen önkormányzatától, ötmillió forint volt a szponzori bevételük, a nemzeti kórusoknak korábban megítélt kormányzati támogatás azonban nem érkezett meg az együtteshez, "még úton van". Somogyi-Tóth Dániel utalt arra, hogy a Kodály Filharmonikusok ebben az évadban ünnepelték 90. évfordulójukat. Az október elsején, a zene világnapján adott jubileumi koncerten a zenekart több olyan karmester is vezényelte, akik az elmúlt évtizedekben irányították a filharmonikusok munkáját. A Kodály Kórus februárban a világhírű Ennio Morricone dirigálta Európa hat nagyvárosában, ahol az énekesek mintegy 80 ezer néző előtt arattak hatalmas sikert. Decemberben a két együttes Budapesten José Carreras közreműködésével adott koncertet.

Kodály Filharmónia évadzáró
Kodály Filharmónia évadzáró

Míg a kórus az európai városokat hódította meg, a zenekar Ázsiát: Kínában turnéztak nagy sikerrel a Kodály Filharmonikusok ebben az évadban, a távol-keleti ország legrangosabb koncerttermeiben, köztük a világhírű pekingi NCPA hangversenytermében léptek fel reprezentatív magyar programmal - sorolta az igazgató, hozzátéve: a számok tükrében is jól teljesítettek az együttesek, a zenekar koncertjeit 65 százalékkal több fizető néző látta, mint az előző évadban, a kórus pedig három és félszeresére növelte a nézőszámot, főleg a külső felkéréseknek köszönhetően. A vendégszereplésekkel tarkított évadban "a hazai figyelem" sem csökkent, a bérletet váltók száma csaknem 10 százalékkal nőtt, és több teltházas koncertnek volt tanúja a debreceni Bartók-terem is. Somogyi-Tóth Dániel elmondta: 2014/2015-ben tematikus évaddal készül a Kodály Filharmónia két együttese. Többek között német, olasz, magyar, orosz, skandináv, francia tájakon barangolhatnak majd a koncertlátogatók, ezek mellett zenés megemlékezést tartanak majd az '56-os forradalomról, az évad végén pedig "operacsemegék"-et is előadnak Medveczky Ádám vezényletével. Somogyi Béla Debrecen kulturális alpolgármestere az évadzárón arról beszélt, hogy a város büszke lehet kulturális értékeire, amelyek jelentősen hozzájárultak az elmúlt években a gazdasági sikerekhez.