Júlia, Rita

Utolsó koncertjéhez közeledik az Orientale Lumen 3

2014.06.07. 09:17

Programkereső

Püspöki hang-áhítattal és turnéval zárja az évadot a bizánci zenekultúra nemzetközi hírű magyarországi követe a Szent Efrém Férfikar.

Június 8-án, Pünkösd vasárnap Kocsis Fülöp megyés püspök és a NIKA Kamarakórus együttműködésével mutatják be a bérletsorozat zárásaként Rachmaninov Vesperását a Szent István Bazilikában. A férfikar bérletes hangversenyeire hatalmas érdeklődés mutatkozott, a kilencszáz fős Bazilika mindhárom alkalommal zsúfolási megtelt, s a közönség a sorozat rendezője mellett olyan neves együtteseket illetve vendégszólistákat hallhatott, mint a Moszkvai Pátriarkátus Ortodox Kórusa, vagy a francia-libanoni Marie Keyrouz nővér. Bubnó Tamás, az együttes művészeti vezetője elmondta, hogy a sorozat immár Budapest egyik keresett és emblematikus rendezvényévé vált. A nagy sikerre való tekintettel a következő szezonban is meghirdeti a kórus az Orientale Lumen negyedik évadát.

Szent Efrém Férfiakar
Szent Efrém Férfiakar

Magyarország egyik legnépszerűbb, számos díjjal kitüntetett vokális együttese az eredményes szezon zárásaként turnéra indul, és rangos fesztivál-meghívásoknak tesz eleget. Elsőként Marokkó szakrális zenei fesztiválja, a huszadik születésnapját ünneplő Fes Festival of World Sacred Music lesz az úti cél, amelyen többek között Roberto Alagna, Jordi Savall és Youssou N'dour is közreműködik majd. A  nagyszabású, Thierry Pocquet által rendezett nyitógálán, valamint két önálló fesztiválkoncerten énekel a férfikar. Ezt követően Szlovákiában, Bártfa páratlan szépségű gótikus székesegyházának nyári fesztiválján, majd Nagymihályon, a szlovák-zempléni város megalapításának 750. évfordulójának díszünnepségén ad koncertet a Szent Efrém Bizánci mozaikok címmel.