Eszter, Eliza

Az InterSpheres Trio Magyarországon

2014.06.10. 12:16

Programkereső

Az Amerikai Egyesült Államokban megalakult kortárs zenei együttes június 15-én 18 órakor debütál a FUGA-ban. A Trio tagjai származásukra alapozva erősíteni kívánják a két ország kulturális kapcsolatait.

A kimagasló szakmai eredménnyekkel rendelkező fiatal művészek önállóan és kamarapartenerekként is elkötelezett hívei a kortárs zene népszerűsítésének. Bemutatkozó koncertjükön a FUGA Budapesti Építészeti Központban, az együttes az amerikai kortárs szóló és kamarairodalomból válogat, mely során elhangzik Dan Tramte "i/o" és Horváth Balázs "Dualith" című triójának magyarországi bemutatója is, melyeket külön ez alkalomra komponált a két zeneszerző.

Lisa Bost-Sandberg-Polgár Éva-Jacob Harpster
Lisa Bost-Sandberg-Polgár Éva-Jacob Harpster

Az InterSpheres Trio 2013-ban alakult. Az együttes tagjai Lisa Bost-Sandberg (fuvola), Polgár Éva (zongora) és Jacob Harpster (ütőhangszerek). Valamennyien a University of North Texas mester, illetve doktori képzésének végzős hallgatói. Az InterSpheres név kettős metafórát rejt magában. Első jelentésében utal a hangszerek variálható összeállításából fakadó lehetőségekre mind darab választásban, mind a művek stílusjegyeinek változatosságában. Második jelentésében kifejezi a nemzetek közti összetartozást a zene, s azon belül is a kortárs zene szféráján keresztül. Első magyarországi turnéján a Trio június 14-22 között Budapesten kívül Kecskeméten, Visegrádon és Zebegényben ad kortárs zenei hangversenyeket. Koncert tevékenységét az együttes zenepedagógiai előadással, egyéni hangszeres illetve zeneszerzés órákkal, és mesterkurzussal egészíti ki Budapesten a Járdányi Pál Zeneiskolában, valamint a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban. Az együttes magyarországi körútja a budapesti Amerikai Nagykövetség és a University of North Texas anyagi hozzájárulásával, továbbá a magyarországi fogadóintézmények és magánszemélyek szíves támogatásával jöhetett létre.