Konstantin

Zongorafenomén a Vigadóban

2014.06.11. 10:23

Programkereső

Június 22-én a Pesti Vigadó Dísztermében kerül megrendezésre a VI. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny megnyitó gálakoncertje, amelyet az MMA támogatásával a Ferenczy György Alapítvány rendez.

Shaun Choo a huszonkét éves művész hét nemzetközi verseny győztese, illetve több másik díjazottja. 2010-ben nyerte meg a IV. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt. Ázsiában és Európában is játszott, de Chopin vonatkozásában a legértékesebb emlékek számára a zeneszerző hazájában, Żelazowa Wolában, Varsóban, illetve Duszniki Zdrójban adott nagysikerű koncertjei. Magyarországon 2013-ban játszott az Óbudai Társaskörben és Miskolcon a Bartók Teremben. Shaun Choo izgatottan várja fellépését a nagy múltú, gyönyörűen ragyogó régi- új koncertteremben. Előadásának első részében egy-egy Bach, Schubert és Rachmaninov mű, a másodikban öt Chopin darab szerepel a műsoron.

Shaun Choo
Shaun Choo

A VI. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt június 22-28 között rendezik meg a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskolában, Zuglóban. A versenyen huszonnyolc országból nyolcvannégy, ebből huszonnégy magyar résztvevő mutatja meg művészi felkészültségét a hét országból érkezett tíz fős nemzetközi zsűri előtt. A pénzdíjakon kívül nagyon jelentős a varsói Chopin Intézet koncert felajánlása Chopin szülőházában, a Duszniki Chopin Fesztivál koncert felajánlása, valamint Prof. Vincent Russo zongoraművész koncert meghívása Palma de Mallorcára egy művészeti fesztivál keretében az általa kiválasztott versenyzőnek. Ezen kívül magyarországi koncertmeghívásokat ajánlott fel a Miskolci és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. 

A főszervező alapítványt Havasiné Darska Izabella lengyel származású zongoraművész, Ferenczy György utolsó tanítványa hozta létre, tanára emberi, művészi és pedagógiai kultúrájának megőrzése és továbbítása érdekében. Izabella asszony ezt az elhalóban lévő kifinomult humánumot, polgári értékérzetet próbálja megmutatni a versenyeken, kurzusokon és magánórákon, amit Ferenczy örök véleménye tömören fémjelez: "sokan játszanak jól, kevesen játszanak szépen". "Úgy gondolom a játék maga az előadó, a hangzásban benne van az ember, tehetségével, szorgalmával, humánumával és teljes élettapasztalatával, amit önmaga megélt és átvett tanáraitól. Liszttől Thomán, tőle Ferenczy György, aki továbbította tanítványainak legyen az Iványi, Cziffra, Medveczky, Reményi, Szokolai, Durkó, Kocsár, vagy én magam." nyilatkozta az alapító.