Júlia, Rita

Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál

2014.06.11. 12:16

Programkereső

Idén huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a Vajdahunyadvári Zenei Fesztivált, amelyen teljesen új programmal jelentkeznek az évek óta sikerrel fellépő együttesek - emelte ki az idei fesztiválról Bálint Gábor, a koncertsorozatot rendező Musica Hermina Alapítvány vezetője. Elmondta, hogy a műfajok változatossága és a sokszínűség jellemzi a kilenc koncertből álló sorozatot.

A fesztivál július 10-én kezdődik, majd a hangversenyeket hétfőnként és csütörtökönként tartják öt héten át. "Az árak tavaly óta nem változtak, mivel figyelembe vettük az emberek teherbíró-képességét, és azt is, hogy az értékes zene minél több emberhez jusson el. A fesztivált támogatásra érdemesnek tartotta a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, akárcsak a korábbi években, az idén is infrastrukturális szolgáltatásokkal segíti a rendezvényt"- hangsúlyozta Bálint Gábor. A ligeti fesztivál jövőjéről szólva továbbá kifejtette, hogy ez "a sikeres rendezvénysorozat meg fogja találni a helyét a városligeti fejlesztési program keretében, és értékes kiegészítője lesz a múzeumi negyed kulturális kínálatának. A fesztivált különben közvetlenül nem érintik a múzeumi negyed építkezései, tehát jövőre is lesznek hangversenyek."

Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál
Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál

A koncertsorozat döntő részben szerzői estekből áll össze, a nyitókoncert Beethoven-estjén a világhírű szólista, Baráti Kristóf hegedűművész lép fel a MÁV Szimfonikus Zenekarral. Július 14-én Mozart egyik legszebb hegedűversenyét élvezheti a közönség Szabadi Vilmos és a Szent István Király Szimfonikus Zenekar előadásában. Zséda ad akusztikus koncertet július 17-én - dalai vonósnégyes kísérettel hangzanak el - majd július 21-én a rendszeres vajdahunyadvári vendég, a Budapest Bár énekesei lépnek fel. A régi kuplékból, táncdalokból álló műsorukat legújabb lemezük anyagával egészítik ki.

A Mendelssohn Kamarazenekar évek óta kísérletezik a klasszikus zene más műfajokkal való házasításával. Ezúttal Orosz Zoltán harmonikavirtuózzal együtt adnak elő könnyed dallamokat július 24-én. A Budapesti Vonósok július 28-án Csajkovszkij-esttel, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar pedig augusztus 4-én a vajdahunyadvári környezethez leginkább illő barokk zenével, Bach és Vivaldi műveivel lépnek fel.

Július 31-én a Budapest Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar együtt ad koncertet a holokauszt áldozatainak emlékére. Ezen az estén Jávori Ferenc elhurcoltakra emlékező Levelek Munkácsról című alkotása is elhangzik. A fesztivál a külföldiek körében is népszerűségnek örvendő, igazi hungarikumnak számító 100 tagú cigányzenekar fellépésével augusztus 7-én zárul.