Júlia, Rita

Beethoven: költő

2014.06.12. 15:07

Programkereső

Befejező koncertjéhez érkezik az Óbudai Danubia Zenekar Beethoven-sorozata, amely rendhagyó portrét rajzol a géniusz személyiségének három, egymásnak látszatra ellentmondó jellemzőjéről – hangokban, képekben, szavakban.

A lázadó és a remete után a költő mutatkozik be a Budapest Music Center közönsége számára június 15-én, vasárnap este 7 órai kezdettel. Beethoven is szívesen bolyongott a természetben, miután egy rövid sétával a korabeli Bécs magas bérházai közül a mai külvárosok helyén állt idilli falvakba szökött. A titáni lélek itt elcsendesedhetett, és az érintetlen környezet pedig újra és újra előhívta belőle a költőt.

Beethoven: Költő
Beethoven: Költő

Beethoven természetköltészete nem kizárólag romantikus elvágyódásból vagy a szentimentalizmus korának illúzióiból táplálkozott. A feloldódásban, a természettel való egyesülésben - a 21. századnak is üzenve - az ember számára valódi alternatívát látott. A klasszikus idill hangulatát idézi VI. „Pasztorál" szimfóniája (F-dúr, opus 68), amely ember és természet kapcsolatát ragadja meg a mai ember számára is figyelmeztető szándékkal.

A G-dúr zongoraverseny, mely a bérletkoncert másik kiválasztott kompozíciója, Beethoven rendkívül személyes vallomása, versenyművei közt az egyik legmélyebb, legnagyobb lelki mélységekbe hatoló zene. Beethoven sorrendben negyedik billentyűs hangszerre írt concertója egyben olyan technikai bravúr is, amely számot ad az érett zeneköltő mindentudásáról a hangszerelés és a szólóhangszer terén.

A Beethoven: Költő című koncert házigazdája - immár híven a Danubia hagyományaihoz - Eckhardt Gábor, aki az előadást színes, vetítéssel illusztrált ismeretterjesztéssel teszi teljessé. Zongorán közreműködik Fejérvári Zoltán, a zenekart Hámori Máté vezényli.