Orbán

Visegrád-díjat kapott az NFZ

2014.06.13. 09:01

Programkereső

Balog Zoltán a visegrádi országokat képviselő cseh, lengyel és szlovák kultúrpolitikai vezetőket látta vendégül június 11-12-én a fertődi Esterházy-kastélyban. A találkozó első napján a Nemzeti Filharmonikusok Marionettszínházában adott koncertje előtt vette át a díjat Kocsis Zoltán.

Miután június 11-én átadták a közép-európai szellemiség erősítéséért járó idei Visegrád-díjat a Nemzeti Filharmonikusoknak, arról is döntöttek, hogy jövőre a Kvartett magazinműsor kapja az elismerést, a műsort ugyanis a négy visegrádi ország regionális stúdiói készítik a régió kultúrájáról a cseh, szlovák, lengyel és magyar nézőknek – közölte Hammerstein Judit, helyettes államtitkár. Megjegyezte továbbá, hogy a fertődi találkozóval lezárult a magyar V4-elnökség munkája a kultúra területén, a következő időszakban Szlovákia veszi át a feladatokat. Ivan Secik szlovák kulturális államtitkár kiemelte: a visegrádi országok érdeke, hogy a kultúra megfelelő hangsúlyt kapjon az EU2020 stratégiában; ez a terület indokolatlanul alulfinanszírozott, holott a kultúra jelentős hatással jár a gazdasági és a társadalmi fejlődésre is.

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere fontosnak tartja, hogy a kultúra elérhetőségének, hozzáférhetőségének ne legyen akadálya a szegénység és a hátrányos helyzet. Hozzátette: erre is kellene uniós forrásokat fordítani. Az ünnepi koncerten a Nemzeti Filharmonikusok Haydn és Mozart műveit adták elő.