Konstantin

Klasszikus zenei fieszta

2014.06.15. 07:14

Programkereső

Neves sportolók közreműködésével komolyzenei fiesztát rendez a Szegedi Szimfonikus Zenekar június 21-től Zenés forgatag címmel.

Nem a közönség megy a koncertre, hanem a klasszikus zene megy a közönség közé a Szegedi Szimfonikusok rendezvényén - jelentette be június 13-i sajtótájékoztatóján a zenekar igazgatója. Lukácsházi Győző elmondta: a Zenés forgatag nem titkolt célja, hogy olyan vonzó programot kínáljanak, amelynek segítségével még jobban megszerettethetik a klasszikus zenét a szegediekkel, és többeket elcsábíthatnak a későbbiekben a szimfonikus koncertekre. A kezdeményezéshez a muzsikusok mellett hangszereken játszó neves szegedi sportolók is támogatásukat és hangszertudásukat nyújtják. Petrovics Kálmán, az EDF Démász Szegedi VE klubigazgatója és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus gitározni fog, Nagy Péter súlyemelő és Sánta Dániel vízipólós pedig ütőhangszeren játszik június 22-én a Szegedi Szimfonikusokkal.

Szeged, Dóm tér
Szeged, Dóm tér

Az előre bejelentkezett nézők, a Széchenyi téren városnéző kis vonatra felülve Gyüdi Sándor vezető karmester kalauzolásával megismerkedhetnek Szeged hangjaival. Az utazás során a környezet hangjait mint "műalkotásokat" figyelik meg. Így az alsóvárosi templomnál esti harangszót hallgatnak, miközben Gyüdi Sándor harangokkal kapcsolatos érdekességeket mesél, aztán a Dóm tér zenélő órájának játékát élvezhetik a tudnivalók kíséretében. A vadon hangjai várják a "fülelőket" a Szegedi Vadasparkban, majd a kerthelyiségek zenéjét ismerhetik meg a következő állomáson. Végül az utolsó szabad téri helyszínen Mozart Egy kis éji zenéje zárja az utazást. Vasárnap a Dugonics téren a zenés bemelegítést követően, amelyen a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Fúvószenekara és a Szegedi Szimfonikusok kamaraegyüttesei játszanak, megkezdődik a belvárosi zenés forgatag. A szimfonikusok kiegészülnek a szegedi sportolókkal és közösen muzsikálnak. Az utcabál jellegű programban elhangzik Mendelssohn Szentivánéji álom szvitje, valamint szimfonikus tánczenék Gershwintől egészen Fényes Szabolcsig. Vezényel Gyüdi Sándor és Balogh Sándor.