Fülöp, Evelin

A Zuglói Filharmónia pozsonyi sikere

2014.06.18. 10:04

Programkereső

Június 16-án álló ovációval ünnepelte a pozsonyi közönség a Zuglói Filharmónia zenekarát a Pozsonyi Magyar Hét zárókoncertjének végén.

Az estet ünnepi beszéddel nyitotta Balatoni Mónika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára és Ivan Sečik, a szlovák kulturális minisztérium államtitkára. A köszöntőt követően a Zuglói Filharmónia lenyűgöző játéka ejtette ámulatba a közönséget. Az együttes fegyelmezett, kiegyensúlyozott és tömör hangzású, dinamikus koncertjén pozsonyi kötődésű magyar zeneszerzők ismert műveit játszotta. Kodály Zoltán Galántai táncok című darabját, Dohnányi Ernő Változatok egy gyermekdalra című műve követte. A zongoraszólót a fiatal és rendkívül tehetséges Berecz Mihály játszotta. Ezután Bartók Béla Este a székelyeknél című műve hangzott el, majd zárásként Liszt Ferenc Les Préludes című szimfonikus költeménye csendült fel.

Zuglói Filharmónia
Zuglói Filharmónia

A közönség ovációját Liszt Ferenc II. Magyar Rapszódiája törte meg pár percre, amit a zenekar ráadásként játszott. A Zuglói Filharmónia örömmel fogadta el a "Több mint szomszéd Magyar Kulturális Hét Pozsonyban" című rendezvénysorozat zárókoncertjére való felkérést. A sorozat a Magyarország Pozsonyi Nagykövetség, a Pozsonyi Magyar Intézet és szlovákiai civil és szakmai szervezetek összefogásával valósult meg. A pozsonyi Vigadó nagyterme méltó helyszínt biztosított a Zuglói Filharmónia koncertjének, a rendezvénysorozat pedig kiemelkedő jelentőségű volt a határon átívelő kulturális kapcsolatok erősítésben.