Konrád

Fidelio Klasszik: Kovács János és Novák Péter

2014.06.20. 08:32

Programkereső

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának június 21-i adásában megszólal még Hammerstein Judit, Harsányi Mária és Ledényi Attila is.

A 2014/15-ös évadban csaknem 60 koncertet adnak és öt tematikus bérletet kínálnak az MR Zenei Együttesek: az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus. A jövő évadtól Kovács János lesz az MR Szimfonikusok vezető karmestere, Pad Zoltán az MR Énekkar vezető karnagya, egy újonnan létrehozott pozíciót, az MR Zenei Együttesek művészeti vezetői tisztségét pedig Zombola Péter tölti be. Az MR együttesei kiemelt figyelmet fordítanak a kortárs magyar zenére: az új évadban 32 olyan művet mutatnak be, amelyet ma is élő magyar szerző alkotott, ezek közül 14 ősbemutató lesz. Az együtteseket számos neves vendégkarmester és -karnagy dirigálja az új évadban. Új feladatairól és a jövő évad terveiről Kovács János beszélt az MR Zenei Együttesek sajtótájékoztatóján.

Kovács János
Kovács János

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon augusztus 22-én a Székely Dózsa György című tánckrónika lesz műsoron. A Honvéd Táncszínház előadását Zsuráfszky Zoltán rendezte, a zene Szarka Tamás munkája. A táncjáték 500 évvel ezelőtti története a magyar történelem sorsfordító eseményéről, a Dózsa György által vezetett parasztfelkelésről szól. A dramatikus táncjátékban címszerepében a népszerű énekes-színész, a magyar népi hagyományokat kiválóan ismerő és közvetítő táncos előadó, Novák Péter lesz látható, akivel a Budapesti Nyári Fesztivál sajtótájékoztatóján beszélgettünk, ahol egy részlet is elhangzott a produkcióból.

Novák Péter
Novák Péter

Budapesten tizenkettedszer, vidéken tízedik alkalommal rendezik/rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját. A szervezők idén kiemelt figyelmet fordítottak a vidéki programok sokszínűbbé tételére. A kedvezményes utazási feltételek, illetve a Turizmus Zrt. által kínált programok egyaránt arra csábítanak, hogy a kultúraszerető családok az egész hétvégéjüket egy vidéki városban töltsék. Az eseményről Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkárt kérdeztük.

Hammerstein Judit
Hammerstein Judit

Tizennyolc helyszínen több mint 80 program, köztük kiállítások, színielőadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, operaelőadás, gyermekprogramok, filmvetítések töltik meg a harmadik kerület utcáit és tereit június 7. és augusztus 30. között az Óbudai Nyár rendezvénysorozat keretében. Az Óbudai Kulturális Központ szervezésében megvalósuló program június 7-én az Óbudai Korok Fesztiváljával vette kezdetét az Amfiteátrumban, az Óbudai Nyár záró eseményét a Hékás Békás programsorozatot pedig a Békásmegyeri Közösségi Házban tartják augusztus 30-án. Az Óbudai Nyár keretében az előző évekhez hasonlóan az Óbudai Társaskör is változatos programokkal készül: július 2-án a Hot Jazz Band Ha már a nyár sem hoz csodát című estjével nyitják az idei szezont. A nyári programokról a Társaskör igazgatója, Harsányi Mária mesél.

Harsányi Mária
Harsányi Mária

Az Art Market Budapest különleges programot hozott létre annak érdekében, hogy felmérje és bemutassa, kik tekinthetőek ma Magyarország legjelentősebb kortárs magángyűjtőinek. A kiválasztáshoz a szervezők a műgyűjtés világát és annak magyarországi szereplőit jól ismerő, közel félszáz szakértő segítségét kérték, akik az általuk legfontosabbnak tekintett 10-10 kortárs magángyűjtő megnevezésére kaptak lehetőséget. Szavazataik összesítésével alakult ki a magángyűjtők magyarországi TOP 10-es listája, amelyet egy széles körben terjesztett, ingyenes magazinból ismerhetnek meg az érdeklődők. Ledényi Attilával, az Art Market Budapest vásárigazgatójával beszélgettünk.

Ledényi Attila
Ledényi Attila

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére június 22-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.