Csilla, Noémi

Várdai variációk

2014.06.20. 09:49

Programkereső

Várdai István május 21-én és 22-én én Bach szóló csellóra írt szvitjeiből összeállított műsorral lépett fel New York egyik legrangosabb kamarazenei sorozatában, a Park Avenue Armoryban. Június 20-án a Pannon Filharmonikusokkal ad Csajkovszkij-estet.

A koncert különlegessége lesz, hogy a többszörös világversenygyőztes pécsi születésű művész előadását Európa egyik legnagyobb lemezkiadója élő lemezfelvételen rögzíti majd. Várdai István első nagyzenekari lemezének bemutatókoncertjének érdekessége, hogy Csajkovszkij Rokokó variációi kétszer, két egymástól eltérő verzióban szólalnak meg. Csajkovszkijnak bár sok idejét elvette a komponálástól tanítási kötelezettsége a Moszkvai Konzervatóriumban, de kiváló tanár kollégái és a környezet új művek megírására inspirálta.

Várdai István
Várdai István

Fitzenhagen csellóprofesszorral különösen jó barátságot ápolt. Számára, pontosabban vele együtt komponálta a híres Rokokó variációkat, mivel Fitzenhagen nemcsak tanácsokkal látta el a csellószólamot illetően, de létrehozta saját verzióját, a variációk sorrendjének átalakításával. Az ő kérésére gazdagodott a csellóirodalom további két művel: a Nocturne-t az op. 19-es zongorasorozatának darabjából, az Andante Cantabilét az első vonósnégyeséből írta át Csajkovszkij csellóra és kis zenekarra. A Pezzo Capricciosót egy másik csellista barátjának, a Párizsban élő Brandukovnak írta. Várdai István első lemeze 2009 októberében  jelent meg  a Harmonia Mundi gondozásában, 2010-ben pedig  Vanhal csellóversenyét játszotta lemezre a Howard Griffiths vezényelte Camerata Schweiz közreműködésével.