Konstantin

Emlékkoncertet a Bécsi Filharmonikusokkal

2014.06.21. 06:21

Programkereső

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából a Szarajevóban ad emlékkoncertet június 28-án a bécsi együttes.

A zenekar azért választotta június 28-át a hangverseny időpontjának, mert száz évvel korábban ezen a napon lett merénylet áldozata a mai Bosznia-Hercegovina fővárosában Ferenc Ferdinánd Habsburg főherceg, trónörökös. Egy hónappal a merénylet után, július 28-án Bécs hadat üzent az akkori Szerbiának, és kitört az I. világháború.

Nemzeti Könyvtár (Sarajevó)
Nemzeti Könyvtár (Sarajevó)

Az egykori  szarajevói Városházát (ma: Nemzeti Könyvtár), a Vijećnicát Alexander Wittek osztrák építész tervei alapján a 19. század végén építették, ebben az épületben lép dobogóra a világhírű bécsi zenekar, hogy Franz Welser-Möst karmester vezényletével osztrák, német és francia szerzők darabjait szólaltassa meg. A koncerten a Szarajevói Nemzeti Színház operatagozatának kórusa is részt vesz. A hangversenyt az épület előtti téren kivetítőn is követhetik az érdeklődők. Az emlékkoncert lesz az első nyilvános rendezvény ezen a helyen azóta, hogy a boszniai háborúban súlyosan megrongálódott épületet újra megnyitották.