Konrád

"Britannia aranykora" záróhangverseny

2014.06.23. 14:09

Programkereső

A New London Consort a brit főváros legrangosabb és legismertebb reneszánsz és barokk zenét játszó együttese június 25-én ad koncertet a Szent István-bazilikában.

Az együttes több mint 40 CD-vel a háta mögött a világ legjelentősebb historikus fesztiváljainak és a BBC adóknak rendszeres közreműködője. Purcell és Händel operáinak színpadra állításával jelentős nemzetközi sikereket ért el. Tíz éven át a londoni Southbank, majd 2013-tól a Manchester's Bridgewater Hall rezidens együttese. A programok összeállításánál remekül ötvöződik a korhű előadásmód a szórakoztatással. Repertoárjukon Bach és Vivaldi művein kívül előtérbe helyezik Monteverdi és Biber műveinek bemutatását is.

New London Consort
New London Consort

Mostani koncertjük Henry Purcell kerül előtérbe, akinek életművében a szakrális témájú kompozíciók többnyire az egyházi ünnepek és a különböző udvari ünnepségek megrendelésére születtek. Az Anna hercegnő, II. Jakab, Mária királynő és III. Vilmos számára íródott himnuszok, üdvözlő ódák és angol nyelvű motetták a birodalom barokk fénykorát idézik. A hangszerkíséretes többszólamú vokális kompozíciók mellett a műsorban elhangzik egy trombita szonáta is, természetesen barokk trombitán előadva.