Bernát, Felícia

Meglepetéskoncert a Múzeumok Éjszakáján

2014.06.23. 11:16

Programkereső

Baán Lászlónak, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának értékelése szerint a világ egyik legjobb zenekara nyitotta meg Magyarország talán legnépszerűbb kulturális eseményét, amely évről évre több százezer látogatót vonz.

"Két éve adtuk az első lépcsőkoncertet, nagyon szeretünk itt játszani. Szerencsére annyi embert érdekel, hogy úgy érzem, még a Hősök terére is elférne a koncert" - mondta el a félórás hangverseny után a BFZ karmestere.  Fischer Iván emlékeztetett arra, hogy minden ötven ember között van a statisztikák szerint tíz-húsz igazi komolyzene-kedvelő, ezért a BFZ keresett ötven olyat, akik életük során valamiért nem jutottak még el koncertre.  

Budapesti Fesztiválzenekar - Múzeumok éjszakája 2014
Budapesti Fesztiválzenekar - Múzeumok éjszakája 2014

"Úgy érzem, a Szépművészetiben ma rekordrészvétel lesz, bár nehéz túlszárnyalni az eddigieket: eddig minden Múzeumok éjszakáján 10-12 ezer ember látogatott el hozzánk, az épület sokkal többet nem is bír". Baán László hangsúlyozta továbbá, hogy ezen a napon a múzeumok a kevésbé komoly arcukat mutatják, a Szépművészeti például a most látható Toulouse-Lautrec-kiállításhoz kapcsolódva francia estet tart, amelyen szinte az összes társművészeti ág képviselőivel találkozhatnak a látogatók. Lépcsőkoncertjén a BFZ Dvořak, Piazzolla, Brahms, Kodály, Bartók és Toru Takemitsu művei mellett Betty Olivero Jiddis dalát is eljátszotta, megemlékezve arról, hogy hetven éve ezen a napon kellett a zsidóknak kényszerlakhelyként csillagos házakba vonulniuk Budapesten. Ilyen ház volt a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Nagymező utcai épülete is, az intézmény ezért több programmal csatlakozik az OSA Archívum Csillagos Házak megemlékezésnapjához.