Eszter, Eliza

Haydn, Mozart Eszterházán

2014.06.25. 10:08

Programkereső

A 30. Régi Zenei Napok koncertsorozata után három különleges hangver­sennyel folytatódik július első napjaiban az idei nyár leghosszabb kulturális és zenei fesztiválja, az Eszterházi Vigasságok.

Július 4-én a hegedűé lesz a főszerep: a friss Kossuth-díjas, junior Prima Primissima- és Liszt-díjas hegedűművész, Baráti Kristóf és a Keller András vezényelte Concerto Budapest Haydn, Mozart és Beethoven szimfóniákat játszik éppen azon a helyszínen, ahol annak idején Haydn vezette zenekarát. A Baráti-Keller-Concerto Budapest előadása különle­gességét adja az is, hogy Baráti Kristóf egy 1703-ban készült "Lady Harmsworth" Stradivarin szólaltatja majd meg Haydn utolsó szimfóniájának dallamait.

Baráti Kristóf
Baráti Kristóf

Július 5-én este nemzetközi produkciót hallhat a közönség az Esterházy-kas­tély Haydn termében. C. Ph. E. Bach, Haydn és Mozart olyan kortársainak művei lesznek műsoron, mint Graun, Janitsch, Toeschi, Brixi, Fux és Wagenseil. Sokan Haydn és Mozart zsenije mögött csak a "második vonal" zeneszerzőinek tartják őket. Pedig Graun tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nagy Bach őt kérte meg, tanítsa hegedülni a fiát. A koncerten többek között az amszterdami születésű oboaművész, Eduard Wesly, a Berlinben festőként és zenészként alkotó fagottművész, Adrian Rovatkay, a finn csembalóművész, Petteri Pitko, a Freiburgi Barokk Zenekar vendég nagybőgőse, Tom Devaere, valamint Baranyay Piroska gordonkaművész, Römer Ádám brácsaművész és Bodoky Gergely fuvolaművész játékát élvezheti Eszterháza közönsége.

Fertőd
Fertőd

A július 6-i hangverseny a klasszikus zenebarátok számára kihagyhatatlan: Haydn, Chopin és Ladurner művei csendülnek fel három nagyszerű muzsikus tolmácsolásában. Szüts Péter hegedűművész - Kurtág György és Rados Ferenc egykori tanítványa - kiváló szakértője a régizene előadásának, legyen szó a romantikus vagy a klasszikus repertoárról. Varga Tamás 2001 óta a Bécsi Filharmoni­kusok szólócsellistája, a klasszikus reper­toár és előadásmód kiváló ismerője. Szilasi Alex pedig sokoldalú zongoraművész, akit világszerte elsősorban Chopin műveinek avatott interpretátoraként ismernek.