Hella

Hangversenyzongora közadakozásból

2014.06.26. 14:56

Programkereső

Széleskörű társadalmi összefogásnak köszönhetően kapott hangversenyzongorát a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ, a Steinway D-274 típusú hangszert június 26-án mutatta be Kószó Péter alpolgármester és Vágó János zeneiskola igazgató.

Az alpolgármester emlékeztetett rá, hogy a művelődési központ 2012-es átadását követően merült fel az ötlet, miszerint a megújult intézményben szükség lenne egy világszínvonalú hangversenyzongorára. A hangszer megvásárlásához csaknem százötven magánszemély és vállalkozás járult hozzá, összességében több mint ötvenmillió forinttal. A támogatók között voltak olyanok, aki néhány ezer forintos megtakarításukat adták a zongoraalapba, míg a sikeres vállalkozások nagyobb összegekkel segítették a zongoravásárlást. A kézzel készült hangszert a múlt hónapban választotta ki a Steinway and Sons hamburgi műhelyében Hegedűs Endre Kossuth-díjas zongoraművész és a civilben szintén muzsikus Almási István polgármester. A szakértők által is a világ egyik legjobb és legcsodálatosabb hangzású zongorájának tartott Steinway D-274-es június 25-én érkezett meg a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba.

A zongorát eleinte minél többet kell használni, hogy a kalapácsok filcei optimális kopást érjenek el. A város így lehetőséget biztosít zongora szakos hallgatóknak, zongoratanároknak és tanítványaiknak, hogy e nagyszerű hangszeren gyakoroljanak. Lesznek majd nyílt napok is, amikor a város polgárai megtekinthetik az új zongorát. A 2014/15-ös évadban két olyan komolyzenei hangversenybérletet tervez a város és az intézmény, amelynek a "főszereplője" a város új zongorája lesz. A Zongora virtuózok egy négy előadásból álló zongora-hangversenybérlet lesz, amellyel megköszönik a város polgárainak a hangszerre összeadott támogatást. A sorozat szeptember 28-án Hegedűs Endre szólóestjével indul. Hódmezővásárhely szülötte, a Kossuth- és Liszt-, valamint Bessenyei-díjas művész hatvanadik születésnapján a város új zongorájával szülővárosának polgáraival együtt ünnepel. A másik tervezett előadássorozatban a városból elszármazott művészek lépnek majd fel.