Fülöp, Evelin

A MÁV Szimfonikusokat díjazta az ARG

2014.06.26. 11:21

Programkereső

A rangos American Record Guide magazin kritikusainak díját nyerte el az együttes és a kínai származású amerikai Hong-Mei Xiao brácsaművész tavaly megjelent, Ernest Bloch műveiből összeállított lemeze. A felvételeket a Magyar Rádió stúdiójában rögzítették.

A díj jelentőségét érzékelteti, hogy az 1935-ben alapított ARG a legrégebbi klasszikus zenei magazin az Egyesült Államokban. A MÁV Szimfonikus Zenekar közleménye szerint az ARG évente 80 független kritikus csaknem háromezer ismertetőjét és kritikáját közli koncertekről és hangfelvételekről. Ezek közül esett a kritikusok választása az Ernest Bloch műveiből álló CD-re, amelyen a zsidó származású, svájci-amerikai zeneszerző Baal Shem című művének brácsára és zenekarra készült átirata, a Héber szvit, valamint a Szvit brácsára és zenekarra csendül fel Mariusz Smolij karmester vezényletével.

MÁV CD
MÁV CD

A 2013-ban kiadott 61 perces CD felvételeit a Magyar Rádió 22-es stúdiójában rögzítették. A napokban ugyanitt készülnek a MÁV Szimfonikusok Hong-Mei Xiaóval közös újabb - William Walton, Arnold Bax és Vaughan Williams műveiből álló - lemezének felvételei Kovács János vezényletével. A MÁV zenekar rögzítette felvételre a Himnusz eredeti, Erkel-féle változatát 2013 júliusában. Az olimpiai játékokon innentől kezdve ez a változat hangzik majd el a magyar bajnokok dobogóra lépésekor. A zenekari felvételt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérte Magyarországtól.