Bernát, Felícia

Megépülhet az új Beethoven-terem

2014.06.29. 12:07

Programkereső

Az éveken át tartó vita lezárásaként szabad jelzést adott Bonn városa egy új Beethoven hangversenycsarnok építési tervének. A városi tanács egy a Rajna partjánál lévő üres telket biztosít a régi Beethoven-terem mellett az új koncertcsarnoknak, mely újabb helyszínéül szolgálhat majd az évente megrendezett bonni Nemzetközi Beethoven Fesztiválnak.

A főszponzorként működő német posta hamarosan elkezdi az építész és a terv kiválasztását. A tervek szerint az építkezést kizárólag magánpénzekből finanszírozzák és várhatóan az új terem átadására Beethoven születésének 250. évfordulóján 2020-ban kerül majd sor.

Beethoven-terem
Beethoven-terem

A fő befektető ígéretét miszerint 30 millió euróval (9,2 milliárd forinttal) vesz részt a kivitelezésben újból megerősítette. Az építkezéshez szükséges teljes összeg, várhatóan legalább 70 millió euró - egyelőre nem áll teljes mértékben rendelkezésre. A német posta képviseletében Christof Ehrhart elmondta, hogy nagy örömmel fogadták a városi tanács döntését, s el is kezdhetik a tervek versenyeztetését. A nemzetközileg elismert építészirodák eddig beérkezett tíz terve közül október végéig választják ki a két győztest. A nagy többséggel elfogadott döntés értelmében a városi tanács magára vállalja majd az átadott terület építkezésre alkalmassá tételének költségeit, ami mintegy 4,39 millió eurót (másfél milliárd forintot) jelent.  "A tanács döntésével megkezdődött a projekt megvalósításának folyamata" - mondta Stephan Eisel, a Bürger für Beethoven (Polgárok Beethovenért) nevű szervezet vezetője. A új koncertterem üzemeltetésére a szervezet 39 millió eurót (12 milliárd forintot) ajánlott fel.