Konstantin

A Bolsoj szólistái a Zeneakadémián

2014.06.30. 15:25

Programkereső

Az operairodalom leghíresebb áriáiból adnak gálaestet a Moszkvai Nagyszínház énekesei június 30-án az Orosz kultúra napjai programsorozat keretében. A sajtótájékoztatón részt Valerij Platonov az Orosz Kulturális Intézet igazgatója is.

A koncerten többek között Verdi, Rossini, Csajkovszkij és Lehár áriái csendülnek fel Veronika Dzsiojeva szoprán, Szvetlana Silova mezzoszoprán, Borisz Rudak tenor és Pjotr Migunov basszus tolmácsolásában. Az orosz művészeket a Miskolci Szimfonikus Zenekar kíséri Alim Sahmametjev vezényletével - hangzott el a gálaest sajtótájékoztatóján. A műsorban olyan híres áriákat hallhat a közönség, mint A sevillai borbélyból Don Basilio áriája, a Carmenből a Habanera, a Traviatából Violetta áriája vagy a Virág duett a Lakméből, de elhangzik Verdi A szicíliai vecsernye című operájából Elena hercegnő áriája, Lehár A mosoly országa című operettjéből Szu-Csong herceg áriája, illetve az Anyeginből Gremin herceg és Lenszkij áriája is.

Veronika Dzsiojeva
Veronika Dzsiojeva

Irina Zvonova, az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségének kulturális és sajtóattaséja az elmondta: valamennyi orosz művészt június 30-án este hallhatja először a magyarországi közönség. Alim Sahmametjev a Novoszibirszki Filmharmónia Kamarazenekarának vezetője felidézte: a magyar és az orosz kultúra régi közös gyökerekkel rendelkezik, többek között Rachmaninov tanára is Liszt Ferencnél tanult, az orosz közönség pedig Lehár Ferenc nagyszerű operettjein nevelkedett fel. 

Alim Sahmametjev
Alim Sahmametjev

"A gazdasági krízis a kisebb nyugat-európai városok kulturális életére is negatív hatással van, Miskolcon azonban a zenészek tudása és lelkesedése olyan nagy, hogy képesek ellenállni a válság hatásainak" - emlékeztetett a karmester, hozzátéve: a Miskolci Szimfonikus Zenekar Magyarország büszkesége. A kelet-ukrajnai válsággal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Sahmametjev hangsúlyozta, hogy művészként nem kívánják értékelni a világpolitika történéseit.

Borisz Rudak,Veronika Dzsiojeva,Pjotr Migunov,Szvetlana Silova
Borisz Rudak,Veronika Dzsiojeva,Pjotr Migunov,Szvetlana Silova

"Aggodalommal figyeljük azonban azokat az eseményeket, amelyek Kelet-Ukrajnában zajlanak, és függetlenül attól, kinek az oldalán van az igazság, mindazokért aggódunk, akiket ez a konfliktus érint" - jegyezte meg. Pjotr Migunov hozzátette: az orosz operaházakban rengeteg az ukrán származású énekes: "nem tudunk meglenni nélkülük, és nem is akarunk" - fogalmazott. A hangversenyt a paksi atomerőmű bővítését végző Roszatom Állami Konszern és a TVEL nukleáris fűtőanyaggyártó vállalat támogatja és szervezi.