Csilla, Noémi

Erdődy-kvartettek az Erdődy-palota udvarán

2014.06.30. 11:42

Programkereső

Haydn Erdődy grófnak ajánlott vonósnégyeseit szólaltatja meg a Kodály Vonósnégyes július 4-én, 8-án és 11-én a budapesti Erdődy-palota udvarán.

A Kodály Vonósnégyes (Falvay Attila - első hegedű, Tóth Erika - második hegedű, Fejérvári János - brácsa, Éder György - gordonka) három koncerten este nyolc órától szólaltatja meg a kompozíciókat egy-egy 20. századi művel fűszerezve az MTA BTK Zenetudományi Intézetének, azaz a budavári Erdődy-palotának az udvarán. "Haydn 1797-ben írt hat vonósnégyesével megkoronázta kamarazenei műveit. Az Erdődy grófnak ajánlott, op. 76-os sorozat darabjait gazdag tematikus invenció, kirobbanó energia jellemzi.

Kodály Vonósnégyes
Kodály Vonósnégyes

Már keletkezésük idején és azóta is rendkívül népszerűek. Ezt bizonyítja, hogy három közülük - a d-moll ("Quinten"), a C-dúr ("Kaiser") és a D-dúr ("Napfelkelte") - főleg a később hozzátapadt alcíméről ismert" - mondta Falvay Attila hegedűművész, a Kodály Vonósnégyes primáriusa. A kvartett tagjai a Haydn-művek közé pihentetőnek ajánlják a rövid 20. századi alkotásokat. Webern és Rachmaninov művei nem feltétlenül jellemzik szerzőik későbbi stílusát, viszont Kurtág György darabját a 12 Mikroludiumot a komponista jellegzetes művének tartják.