Zsuzsanna

Bach a templomban

2014.07.01. 14:14

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és halllgassa meg ön is Carl Philipp Emanuel Bach műveit Óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia-templomban

A hangverseny tisztelgés Carl Philipp Emanuel Bach, a nagy Johann Sebastian és Maria Barbara Bach második fia munkássága előtt. A tehetséges gyermekek sorából is kiemelkedő fiúnak apján kívül nem volt más zenetanára, őt is inspirálta az apa érdeklődése a francia és olasz muzsika iránt, és az Európa különböző vidékeiről származó zenészek látogatásai a Bach családnál. Az a sokféle stílusú, műfajú és nemzetiségű zenei kompozíció, amelyekkel apja révén ismerkedett meg, gazdag zenei tapasztalattal látta el. A lipcsei egyetemre iratkozott be, hogy jogot hallgathasson, közben apja legfontosabb zenei asszisztensének számított.

Óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia-templom
Óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia-templom

Később Frankfurtban folytatta jogi tanulmányait, hogy megszerezhesse azt a végzettséget, amellyel lehetősége volt elkerülni a megaláztatásokat, amiket egyszerű zenészként még apjának is el kellett szenvednie. A zeneszerzőket ugyanis csak oktalan szolgáknak tartották a korszakban, de ha egyetemi végzettségük volt, már egyenrangú intellektuális partnerként néztek rájuk.

Berlinben Nagy Frigyes zongorakísérője volt csaknem harminc esztendőn át, majd 1768-ban a hamburgi főtemplomok zeneigazgatója és a Johanneum kántora lett keresztapjának, Georg Philipp Telemann-nak utódaként. Míg Lipcsében és Frankfurtban apját tartotta példaképének, berlini évei alatt új utakat keresett: a forrongó szenvedély személyes hangú kifejezésének sajátos, egyéni stílusára talált rá. A Budapesti Vonósok hangversenye. Művészeti vezető; Botvay Károly, koncertmester; Pilz János, közreműködik; ifj. Fejérvári János.

C. Ph. E. Bach: C-dúr szimfónia, H. 659, Wq. 182

C. Ph. E. Bach: A-dúr gordonkaverseny

J. Ch. Bach: g-moll szimfónia, op. 6

Kérdésünk: Melyik várost kötik „állandó jelzőként" Carl Philipp Emanuel Bach nevéhez?

A helyesen válaszolók közül ketten partnerükkel ellátogathatnak Óbudai Szent Péter és Pál-főplébánia-templomba július 7-én.