Géza

Koncertfúvósok regionális fesztiválja

2014.07.01. 11:20

Programkereső

A Koncert-fúvószenekarok Világszövetsége első kelet-európai regionális konferenciáját és fesztiválját július 6-14. között Debrecenben rendezik meg.

Duffek Mihály a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja, a WASBE szervezőbizottságának elnöke szerint azért a cívisvárosra esett a chicagói központú szövetség választása, mert Debrecen gazdag katonazenekari hagyományokkal rendelkezik, és itt valósult meg az országban először a karmester-fúvószenekari karnagy mesterképzés.

Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar
Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar

A WASBE olyan nonprofit nemzetközi szövetség, amely nyitva áll minden, a szimfonikus fúvószenekarok és együttesek iránt érdeklődő ember, intézmény és cég előtt - magyarázta Duffek Mihály, hozzátéve: a szervezet világszerte több mint ezer egyéni és szervezeti taggal rendelkezik több, mint ötven országban. A világszövetség 1981 óta kétévente rendezi meg konferenciáit minden alkalommal más kontinensen, más országban. A szövetség magyarországi tagszervezete Debrecen városával közösen nyerte el a jogot a Kelet-Európában elsőként megrendezésre kerülő I. Kelet-Európai WASBE Fesztivál és Konferencia nevű program megvalósítására - jegyezte meg a dékán.

Duffek Mihály
Duffek Mihály

A szabadtéri és teremkoncerteket, workshopokat, fórumokat, és prezentációkat, hangszer- és kottakiállítást felvonultató fesztiválon a délelőtti előadásokat, szakmai fórumokat a DE Zeneművészeti Karán, a zenekarok délutáni bemutatkozó koncertjeit a Kossuth téren, az esti koncerteket szintén az egyetemen, illetve a Kölcsey Központban rendezik meg. A fesztiválon 12 külföldi és 15 hazai zenekar mutatkozik be a debreceni közönségnek. Különleges programja lesz a találkozónak július 14-én a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon a Kelet-Európai Egyetemi Projektzenekar előadása, ahol orosz, mongol, kínai, román, szerb, szlovén és magyar egyetemista zenészekből álló koncert-fúvószenekari produkciót hallhat a közönség - ismertette a szakember.