Gertrúd, Patrik

Különleges őszi koncertek a Solti Teremben

2014.07.01. 16:08

Programkereső

A Zeneakadémia 2014 őszi műsorkínálatából egy zongora, egy szaxofon, egy jazz és egy népzenei estet ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Az őszi szezonra váltható szólójegy-árusítás megindulása alkalmából néhány hete a nagytermi koncertekből szemezgettünk, de természetesen a Liszt Ferenc téri zenepalota kisebbik játszóhelyére is egy sor különleges hangversenyt szervez a Zeneakadémia Koncertközpont. Ezek közül elsőként az október 5-ei Szaxofon-szonáták alcímű koncertet ajánljuk, melyen Seleljo Erszébet szaxofonművész mutatkozik be testvére, Irén zongorakíséretével A tehetség kötelez sorozat keretében. A számos versenygyőzelemmel bíró, a Zeneakadémia Karrierirodája által támogatott ifjú hölgy a 20. századi klasszikus szaxofonrepertoárból állította össze műsorát, melynek keretében Borbély Mihály szonátája ősbemutatóként hangzik el.

Seleljo Erzsébet és Seleljo Irén
Seleljo Erzsébet és Seleljo Irén

A Zeneakadémia Koncertközpont népzenei sorozatában november 21-én a Tompos Kátyával kiegészült Góbé Zenekarlép fel. Nevüknek megfelelően furfangosan keverik a különböző stílusokat a Kárpát-medence különböző szögleteiből érkező ifjú muzsikusok, akik még konzis korukban, 2007-ben alapították a Góbé Zenekart. 2011-ben megnyerték az I. Talentométer tehetségkutatót népzene/világzene kategóriában, majd a következő évben megjelent első lemezük. Játszottak már együtt Porteleki Lászlóval (Muzsikás) és Csík Jánossal (Csík Zenekar), ezúttal azonban a varázslatos színész-énekes Tompos Kátya lesz partnerük.

„Prunyi Ilona a magyar zenei élet kimagasló képviselői közé tartozik, virtuóz adottságai egészen rendkívüliek." Fischer Annie nyilatkozott ekként a Zeneakadémián ötven éve tanító, s azóta koncertező Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas művésznőről, akinek a nevéhez közel ötven lemezen túl a magyarországi Dohnányi-reneszánsz elindítása is fűződik. A jubileumot november 22-én ünnepi koncerttel megkoronázó Prunyi Ilona esetében persze éppen lenyűgöző virtuozitása a legkevésbé fontos: ennél sokkal lényegesebb a zenéléséből sugárzó humanista attitűd, ami oktatási tevékenységét is meghatározza, s ami a letűnt polgári világ „utolsó mohikánjainak" egyikévé teszi őt. A hangverseny első felében Liszt- és Chopin-műveket fog játszani, majd válogatott kamarapartnerek társaságában legkedvesebb szerzőinek egyikétől, Dohnányi Ernőtől ad elő egy ritkán hallható remekművet.

A magyar jazz feltörekvő tehetségeit bemutató Jazz Itt! sorozatban december 2-án Molnár Bencze ifjú zongorista és kvartettje lép fel Bacsó Kristóf társaságában. Molnár Bencze 6 éves kora óta zongorázik, és a középiskolásként „megkóstolt" szólózongora-improvizációk vezették el végül is a jazz műfajához. 2011-ben felvételt nyert az Egyesült Államokbeli Western Michigan University jazz zongora szakára, de tanulmányait mégis a Zeneakadémia Jazz Tanszékén Binder Károly keze alatt kezdte 2012-ben. Itt ismerkedett meg kvartettjének tagjaival, akikkel Pat Metheny és Brad Mehldau líraisága, valamint John Coltrane energikus muzsikája nyomán alakítják zenekari hangzásukat.

Az egyes előadásokra szóló jegyek mellett a készlet erejéig továbbra is elérhetők a Zeneakadémia Koncertközpont 2014 őszi bérletei, melyek három-három koncertet foglalnak magukba, mintegy 20%-os kedvezményt kínálva. A jegyek és bérletek megválthatók a Zeneakadémia honlapján, illetve a nyári nyitva tartás szerint a Liszt Ferenc téri jegypénztárában.