Eleonóra

Sikerrel zárult az NFZ kelet-ázsiai turnéja

2014.07.04. 10:49

Programkereső

Teltházas koncertek és nagy siker kísérte a Nemzeti Filharmonikusok tizennyolc napos, kilenc koncertet felölelő kelet-ázsiai turnéját, amely július 3-án ért véget.

A június 17-én induló turné első állomása a dél-koreai Szuvon városa volt, ahol az együttes Kun Woo Paik koreai zongoraművésszel lépett színpadra. Ezután Japánba utaztak, ahol a világ egyik legrangosabb koncerttermében, a tokiói Suntory Hallban két előadást is tartottak, egyiket Kobajasi Kenicsiro, a másikat Kocsis Zoltán vezényletével.

Az egyik nagy sikerű tokiói hangversenyen Szerdahelyi István nagykövet is jelen volt, aki Kobajasi Kenicsirónak átadta Áder János köztársasági elnök ajándékát, Molnár Edit Kodály Zoltán tisztelete Bartók Béla portréja előtt című fotóját.

A turné Tokión kívül a csodálatos akusztikájú nagojai Aichi Arts Centerben, az őzek városának is tartott Narában, majd Oszakában folytatódott, végül a Fukusima prefektúrabeli Ivakiban, Kobajasi Kenicsiro szülővárosában zárult.

A turné vendégszólistája a japán hegedűművésznő, Szendzsu Mariko és Kaneko Mijudzsi zongoraművész volt, akinek édesapja japán, édesanyja magyar származású. A Nemzeti Filharmonikusok repertoárjában többek között Liszt-Kocsis, Liszt, Mozart, Schubert, Brahms, Glinka és Csajkovszkij művei szerepeltek.

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok Spanyolországban
Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok Spanyolországban

"Minden alkalommal megteltek a koncerttermek" - mondta Kovács Géza főigazgató, aki szerint az együttes egyik legnagyobb élménye a kétezerhétszáz férőhelyes, zsúfolásig megtelt oszakai Festival Hallban megtartott előadás volt. "A nagyon magas színvonalú produkciókhoz szoktatott japán közönséggel megtölteni az együttes hangversenyeit rendkívül megnyugtató és felemelő érzés volt" - hangsúlyozta Kovács Géza.

Kocsis Zoltánnak műtétje óta ez volt az első hosszabb, tengerentúli, időzónákat átívelő turnéja. A Japan Arts vezetőivel folytatott tárgyalások alapján a Nemzeti Filharmonikusok legközelebb 2016 őszén térnek vissza Japánba, ahol ismét Kocsis Zoltán és Kobajasi Kenicsiro vezényli majd a zenekart. A műsorról és közreműködőkről még folynak az egyeztetések. A hazai közönség az együttessel legközelebb a martonvásári Beethoven-hangversenysorozaton találkozhat július 19-én és 26-án, majd augusztus 2-án.