Gertrúd, Patrik

Jonas Kaufmann a Müpában

2014.07.08. 15:44

Programkereső

Az eredeti évadprogramtól eltérően a német sztártenor is a Művészetek Palotája színpadára lép októberben 7-én Schumann, Wagner és Liszt műveivel.

Napjaink egyik legjobb és legnépszerűbb énekese Jonas Kaufmann, akiért versengenek a világ patinás operaházai. Aligha találni nála rátermettebb Pinkertont, Don Josét, Lohengrint, Cavaradossit, Siegmundot vagy Don Carlost, de áriaalbumai is rendre a bestsellerek közé kerültek az utóbbi években. A nagy gesztusok mestere, a fényes hangú hőstenor azonban a dal bensőséges műfajában is páratlan alakításokra képes, és ez csak valóban a legnagyobbakról mondható el. A költészet és zene összekapcsolásán alapuló dalirodalom különleges helyet tölt be az 1969-ben született német énekes pályáján, hiszen az év nagy részében ugyan operaszínpadokon szerepel, mégis fontosnak tartotta, hogy több lemezt is készítsen például Schubert dalciklusaiból.

Jonas Kaufmann
Jonas Kaufmann

Jonas Kaufmann dalesten csak ritkán hallható, ünnepi alkalomnak is tekinthető tehát, hogy a romantikus dalirodalom legszebb ciklusaiból válogat a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Robert Schumann Heine verseire komponált, a dalirodalom csúcsát jelentő Dichterliebéje mellett egy kevésbé ismert Schumann-sorozat is megszólal. Hallhatjuk Richard Wagner öt képben eldalolt, különleges szerelmi vallomását, valamint Liszt Ferenc három híres Petrarca-szonettjét, amelyek többnyire a későbbi, zongoraváltozatban hangzanak el.

A milánói Scala és a New York-i Metropolitan, a londoni és a párizsi, a bécsi és a müncheni operaház között ingázó énekes most először lép fel Magyarországon egész estés műsorral.