Eleonóra

Százéves átlag

2014.07.08. 11:36

Programkereső

Irodalom és klasszikus zene kapcsolata jelenti az alapot a július 9-én 18 órakor kezdődő felolvasóesttel egybekötött kortárs zenei blogindításhoz a Valyo parton.

A Százéves átlag Jeney Zoltán szerzeménye hegedűre és elektronikára, innen kölcsönzi nevét Molnár Illés és Lesi Zoltán közös zenei blogja. Az elképzelés célja a modern és kortárs zene népszerűsítése tekintve, hogy a szerzők szerint az elmúlt száz évben a zene jelentése gyökeresen megváltozott, elveszítette közönségét, nem születik annyi kritika vagy ajánló sem, mint az irodalomban vagy a képzőművészetben. A blog szerzői nem zeneesztéták, az irodalom felől közelítenek a muzsika irányába. A zene mindenképpen komoly dolog, mindenkinek vannak kedvenc bandái, de Molnár és Lesi elsősorban a művészi zenét és annak határterületeit, a filmzenét, a kísérleti jazzt szeretné népszerűsíteni.

Kortárs zenei blog
Kortárs zenei blog

A blog elindításákor egy közös, zenés felolvasást tartanak a Valyo-parton. A beszélgetésben kifejtik, hogy miért adják a szöveg embereiként zeneblogra a fejüket, miért gondolják, hogy kortárs komolyzenét hallgatni kortárs emberként evidencia lenne, miért igénylik egy zenei felületet létrejöttét, és miért tartanánk szerencsésnek a különböző művészeti ágak képviselői között a szorosabb kapcsolatot.