Gerzson

A Capella Silentium Sukorón

2014.07.10. 10:04

Programkereső

Július 12-én este 7 órakor a Sukorói Zenei Nyár programsorozat keretében a református templomban lép fel a Capella Silentium. A nyáresti tartalmas kikapcsolódás jegyében összeállított színes műsorban eddigi tematikus koncertekből válogattak.

A Capella Silentium 2009 októberében a zene világnapján alakult Várkonyi Tamás vezetésével. Műsorait mindig egy-egy téma, zenetörténeti jelenség köré szerkeszti, a korai polifóniától napjainkig minden korszak zenéjéből szabadon válogatva. Az énekegyüttes 2012 októberében, tizenkilenc kórus közül a második helyen végzett a Riminiben megrendezett nemzetközi kórusverseny vegyeskari kategóriájában, illetve a legjobb kamarakórusnak járó különdíjat is neki ítélte a nemzetközi zsűri. Legfiatalabb kórusként megnyerte kategóriáját a 2010-es bécsi Nemzetközi Schubert Versenyen, ugyanitt elnyerte a kötelező mű legjobb előadásáért járó különdíjat, valamint továbbjutott a nagydíjas versenyre is.

Capella Silentium
Capella Silentium

Műsorukon nemegyszer szerepelt már ősbemutató és magyarországi bemutató, vagy akár kifejezetten az adott műsor kedvéért felkutatott kompozíciók úgy, mint Bruckner, Verdi, E. T. A. Hoffmann kéziratban maradt vagy ki nem adott alkotásai, illetve csak szólamkottákban hozzáférhető reneszánsz motetták. A kórus a Velencei-tó környékén szinte törzsvendégnek számít. Mostani koncertjük négy blokkjának érdekessége, hogy szándékosan társítanak olyan műveket, amelyek korban és stílusban távol állnak egymástól, ugyanakkor minden egységben egy adott szerző vagy téma kap hangsúlyos szerepet. Így kerül egymás mellé Marenzio és Piazzolla, Ives és Josquin, Brahms és Balogh.