Gertrúd, Patrik

Élményközpontúság a Régizene Fesztiválon

2014.07.15. 15:25

Programkereső

Véget ért a 34. Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely rengeteg újdonsággal jelentkezett az idei évben.

A tavalyi évhez hasonlóan neves hazai és külföldi előadók koncertjei színesítették a programot, a Mikó-vár udvarán, a Szent Ágoston-templomban és református templomban is. Ferencz Angéla, a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója a fesztivál összegzéseként elmondta: "Nagyon fontos volt, hogy négy évvel ezelőtt, 2010-ben sikerült méltón megünnepelnünk a Régizene Fesztivál létrejöttének harmincéves évfordulóját. Idén egy kétéves időszak is lezárult. A fesztivált, mint turisztikai terméket népszerűsítettük, a megyében majdnem mindenhova eljutott a Régizene Karaván, ennek köszönhetően azt tapasztaltuk, hogy nagymértékben nőtt az érdeklődés a programok iránt. Továbbá a zenészekkel is nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ugyanis a koncertek mellett lehetőségük van az egymás közötti tapasztalat cserére."

Csíkszereda
Csíkszereda

Filip Ignác Csaba művészeti vezető a La Fenice zenekart emelte ki, mint az idei fesztivál legnagyobb attrakcióját, a Barokk Fesztiválzenekarról pedig elmondta, hogy az együttes évente kizárólag a csíkszeredai fesztivál miatt áll össze. "A koncepció mindig jó néhány hónappal a fesztivál előtt megszületik, ez idén is így történt a francia zenével kapcsolatban. A Régizene Fesztiválon kifejezetten különlegességnek számítanak a késő esti koncerttermi hangversenyek. Ezeken általában olyan darabokat játszanak, amelyek főleg a hangszerek miatt kis térben érvényesülnek igazán. Nagyobb színpadon vagy teremben elveszne a hangzás varázsa - részletezte a művészeti igazgató. A jövő évi fesztivállal kapcsolatban hozzátette: "Általában decemberre kell körvonalazódnia az átfogó zenei irányzatnak, akkor hívjuk meg az előadókat is, ez a külföldi, nehezebben elérhető együttesek esetében nagyon fontos, hiszen ők előre be vannak táblázva. Amit biztosan tudunk: természetesen maradnak a késő esti koncertek, valamint szeretnénk hagyományt teremteni abból, hogy a Régizene Nyári Egyetem diákjai a koncertek előtt 10-15 percben megmutathassák az elmúlt kurzusnapok eredményét."

Csíkszereda
Csíkszereda

Sam Chapman a Bázelben élő angol theorbaművész a fesztivál visszatérő fellépője, idén harmadszor érkezett Csíkszeredába. Elmondása szerint a csíkszeredai fesztivált nem tudná semmi máshoz hasonlítani. "A fesztivál különlegességét abban látom, hogy itt a magyar és erdélyi népi hangszerek is nagy szerepet kapnak, olyanok, amelyeket máshol nem lehet hallani. A régizenét játszó emberek Európában ismerik egymást, ezért az ilyen fesztiválok nagyon jó alkalmat teremtenek a találkozásra, kottacserélésre, különleges hangszerekkel való megismerkedésre. Kiemelném a fesztivál személyes jellegét, feltűnő az, hogy a csíkszeredaiak mennyire magukénak érzik ezt a fesztivált, és nekünk, zenészeknek különösen jól esik, hogy telt ház előtt játszhatunk."