Klaudia

Hatvanadik évadát nyitja a Zuglói Filharmónia

2014.07.16. 12:06

Programkereső

A Zuglói Filharmónia 1954-ben az akkori I. István Gimnáziumban alakult István Zenekar néven Záborszky József vezetésével. A zenekar munkájába és szakmai nevelésébe 1965-ben kapcsolódott be Ferencsik János

Az együttes az alapítása után két évvel adta első koncertjét a Zeneakadémián, ezt követően pedig minden évben kínált bérletsorozatot a Liszt Ferenc téri zenepalotában. A zenekar munkájába és szakmai nevelésébe 1965-ben kapcsolódott be Ferencsik János, aki egészen haláláig rendszeres vendégkarmestere volt az együttesnek. A Zuglói Filharmónia évtizedekig ifjúsági zenekarként működött, majd 2006 óta hivatásos együttessé vált és kiemelt kategóriás zenekari címének megfelelően, változatos, színes programokat tűz műsorára minden évadban. Magas művészi színvonalú koncertjein minden korosztályt megszólít a legkisebbektől kezdve az iskolásokon át, az érett zenekedvelőkön, vagy a zenével éppen csak ismerkedőkön keresztül az idősebbekig.

Zuglói Filharmónia
Zuglói Filharmónia

Az ősszel hatvanadik évadát nyitó zenei együttes műsorstruktúrájában három állandó bérletprogram szerepel. A tavaly indult, ismertebb klasszikus zenei műveket, de ritkán játszott és kortárs darabokat is tartalmazó Gaudeamus-sorozat eddig eredményesen szólította meg a fiatal közönséget. A Stephanus-sorozat a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a zeneirodalom válogatott remekeit, versenyműveket, zenekari műveket, valamint egy kórusművet tartalmaz. A sorozat hangversenyein olyan karmesterek irányítják az együttest, mint Kocsis Zoltán, Ménesi Gergely, Medveczky Ádám vagy Sapszon Ferenc. A Pastorale-sorozat a kisgyermekes családok számár készült és négy hétvégén keresztül invitálja majd a következő évadban is közös kulturális időtöltésre a családokat Solymosi Tari Emőke vezetésével. 

Young Euro Classic - Zuglói Filharmónia
Young Euro Classic - Zuglói Filharmónia

A hagyományos koncerttermi hangversenyek mellet az együttes a jubileumi évadban is népszerű szimfonikus művekből, és filmzenékből válogatva rendez Térzene koncerteket Zugló ismert közterein, illetve kiemelt turisztikai helyszíneken. Az évente négy-öt alkalommal sorra kerülő Tea-koncerteken, az idősebb korosztály terített asztal mellett vehet részt a közel egy órás előadásokon.

Záborszky Kálmán
Záborszky Kálmán

Az együttes 2013-as legnagyobb sikerét Berlinben, Európa egyik legrangosabb komolyzenei eseményén a Young Euro Classic Fesztiválon érte el. A hangversenyen a legnagyobb magyar zeneszerzők művei csendültek fel. Júniusban a zenekar a szlovák fővárosban vendégszerepelt Záborszky Kálmán irányításával a Pozsonyi Magyar Hét zárókoncertjén.  A Zuglói Filharmónia rendszeres fellépője a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozatának.