Aladár, Álmos

Hazatért a Dohnányi-hagyaték

2014.07.18. 10:55

Programkereső

Dalos Anna zenetörténész, valamint munkatársai, Biró Viola kutató és Kusz Veronika Dohnányi-szakértő gondoskodtak a hagyatéki lista összeállításáról a floridai Tallahasseeben, és szervezték meg hazaszállítást.

Levelezések, több száz eddig ismeretlen fénykép, a floridai mindennapokat megörökítő naplók, könyvek, kották, és egy zongorabillentyűzet-kivágat, (a művész hosszú útjain ezzel tarthatta edzésben az ujjait) is megtalálhatók a zeneszerző hagyatékának most hazakerülő részében, amely tovább gyarapítja az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjában gondozott Dohnányi-gyűjteményt. "A szakkönyvek, kották, hivatalos iratok a 20. századi zenetörténet-kutatást lendíthetik előre, a személyes tárgyak, a hétköznapi eseményeket megörökítő iratok, fotók a világhírű zongoraművész-komponista az Amerikai Egyesült Államokban töltött közel másfél évtizedéről nyújtanak részletes képet. A kutatók így hiánypótló forrásokhoz jutnak, hiszen Dohnányi életművének ebből a szakaszából Magyarországon nem voltak hozzáférhetőek a dokumentumok" - mondta dr. Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének igazgatója.

Dohnányi Ernő
Dohnányi Ernő

A legkiválóbb magyar kutatók foglalkoztatását és a leginkább versenyképes kutatási témák hazai megvalósítását elősegítő, nemzetközileg is elismert Lendület Program támogatásával jött létre az a kutatócsoport, amelynek vezetője Dalos Anna zenetörténész, valamint munkatársai, Biró Viola kutató és Kusz Veronika Dohnányi-szakértő gondoskodtak a hagyatéki lista összeállításáról a floridai  Tallahasseeben, valamint megszervezték a hagyaték hazaszállítását.

Dohnányi-hagyaték
Dohnányi-hagyaték

A Dohnányi Ernő mostohaunokája, dr. Seán Ernst McGlynn által felajánlott hagyaték legérdekesebb darabjait a Kutatóközpont kiállításon tervezi bemutatni, amely október 1-jétől várja majd az érdeklődőket. A most hazaérkezett dokumentumok segítségével a jövőben a Dohnányi-hagyaték jelentős része válik kutathatóvá Magyarországon. Az életmű forrásanyagai jelenleg a Zenetudományi Intézet mellett az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában, valamint a londoni British Libraryben és a Floridai Egyetemen találhatóak. Az Amerikai Egyesült Államokban őrzött hagyaték fennmaradó részének hazaszállításáról további egyeztetések folynak, amelynek kormányzati támogatására Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára ígéretet tett. "A kormányzat elkötelezett abban, hogy segítséget nyújtson a Floridai Egyetemen letétbe helyezett gazdag gyűjtemény hazahozatalához" - mondta. A kulturális diplomáciáért felelős államtitkárság vállalta azt is, hogy a család kérésének eleget téve Dohnányi Ernő halálának 55. évfordulóján, 2015. február 9-én emléktáblát állít majd a floridai Dohnányi-házra, amely egykor a zeneszerző otthona volt.

A Zenetudományi Intézeten belül 2002. január 1-jén jött létre a Dohnányi Archívum az akkori kulturális miniszter, Rockenbauer Zoltán kezdeményezésére, ám az archívum működését csak 2009-ig finanszírozta az állam. 2012-ben Dalos Annának és munkatársainak nyertes akadémiai pályázata tette lehetővé a folytatást. A Dohnányi-anyagok gyűjtése és kutatása, gondozása azóta a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport feladata.