József, Bánk

Fidelio Klasszik: Hollerung Gábor és Vörös Szilvia

2014.10.17. 09:43

Programkereső

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának október 18-i adásában megszólal még Filep Ákos és Kováts Kriszta is.

Classical Discoveries címmel indított új bérletet október elején a Budafoki Dohnányi Zenekar. A négy koncertből álló sorozatnak a Budapest Music Center ad helyet még novemberben, februárban és márciusban. A hangversenyek hangszercsodákat, sztárokat és remekműveket ígérnek. A sorozatról és a következő koncertről a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetője, Hollerung Gábor mesél.

Hollerung Gábor - 2014
Hollerung Gábor - 2014

A tizenegy döntőbe jutott versenyző közül Vörös Szilvia nyerte az egy hónapja megrendezett I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny Nagydíját. Az 1988-ban született Vörös Szilvia a pápai Református Kollégiumot követően a győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult tovább magánének szakon. Dobi-Kiss Veronika növendékeként 2008 áprilisában elnyerte a Simándy József Énekverseny első kategóriájának első helyezését, majd felvételt nyert a Zeneakadémiára, Marton Éva osztályába; 2013-ban diplomázott opera szakon. A szopránénekesnő már egyetemi évei alatt fellépett szólistaként Budapest legjelentősebb koncerthelyszínein. 2011-ben Gundel-díjat, 2012-ben Junior Príma-díjat kapott. 2013 júniusában Marton Éva 70. születésnapi gálahangversenyén Eboli áriáját énekelhette a Magyar Állami Operaházban. Az elmúlt évben a Zeneakadémia Solti Termében bemutatott Varázsfuvola-produkció Harmadik dámájaként, az Eötvös Alapítvány által meghirdetett zeneszerzőversenyen az Out at sea című darab Medium szerepében, illetve az Operaházban Strauss Elektrájában szerepelt. A díjról, a versenyhelyzetről és a terveiről Vörös Szilviával beszélgettünk.

Vörös Szilvia
Vörös Szilvia

Grecsó Zoltán táncelőadásával és a Dancer in the Art összművészeti produkcióval nyílt meg október elején a Gödör Klub Spicc Stúdiója a budapesti Király utcában. A hétéves múltra visszatekintő stúdióban az oktatás mellett rendszeres kamaraszínházi produkciók is várják majd a közönséget. Az új játszóhely programjairól és a Gödör Klub jelenlegi helyzetéről Filep Ákost, a Spicc Stúdió tulajdonosát kérdeztük.

A Madách Színházban láthatja a közönség szeptember 26-a óta a Szegedi Szabadtéri Játékok idei sikerdarabját, a Mamma Mia!-t., amelynek főszereplője Kováts Kriszta Jászai Mari-díjas színművész. A hajdani Rockszínház sztárénekesnője számára a kihívás mellett a nagy visszatérést jelentette Donna szerepe. A 2014-es év sok szempontból alakult szerencsésen Kriszta számára. Az év elején a Kováts Kriszta Kvintettel Amerikában turnézott, júniusban pedig, az Ünnepi Könyvhéten megjelent Budapest bámészko című könyve Nádasdy Ádám esszéivel és zenekarának CD-mellékletével. Mindezekről Kováts Krisztával beszélgettünk a Madách Színházban a Mammai Mia! egyik előadása után.

Mamma Mia!
Mamma Mia!

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 19-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.