Emőke

Hegedű világklasszis Pécsett

2014.10.17. 11:05

Programkereső

Október 18-án, szombaton veszi kezdetét a Pannon Filharmonikusok prémium koncertsorozata. A nyitóhangverseny vendégszólistája az ifjú nemzedék világhírű hegedűvirtuóza, Kirill Troussov.

A program első koncertjén a zenetörténet francia és német vonala képviselteti magát. Schubert VIII. "Befejezetlen" szimfóniájáról kiderül, hogy mégis kerek egész, Debussy Jeux, azaz Játékok című tánckölteménye szeszélyes zenei futamai két kislány és egy fiú fogócskáját idézi elénk, míg Ravel La Valse című műve a keringő műfaját "lopja" a Kodály Központ koncerttermébe.

Kirill Troussov
Kirill Troussov

Mendelssohn e-moll hegedűversenyében pedig az oroszok is szerephez jutnak, méghozzá generációjának egyik legtehetségesebb hegedűművésze, a fiatal Kirill Troussov szenvedélyes szólójátéka által, aki a virtuozitásban épp úgy nem ismer határokat, mint az eleganciában. A koncertsorozat novemberi és februári koncertjein a zongoráé a főszerep. A sorozat második koncertjén Andrej Gavrilov világhírű zongoraművész tér vissza az együtteshez, a tavalyi nyugat-európai koncertturnén ugyanis számos alkalommal játszott már együtt a Pannon Filharmonikusokkal.