Gertrúd, Patrik

75 éves a Lengyel Intézet

2014.10.18. 09:36

Programkereső

Lengyel-magyar komolyzenei koncerttel zárult október 17-én a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Lengyel Intézet születésnapi programsorozata. A Zeneakadémián rendezett esten a katowicei Szymanowski Zeneakadémia szimfonikus zenekara, valamint lengyel és magyar szólisták léptek fel.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ünnepi beszédében a magyar-lengyel barátságról szólva hangsúlyozta: "azért vagyunk itt, mert meg akarjuk ünnepelni újra és újra ezt a különös barátságot itt Közép-Európában, és erre minden alkalom jó alkalom". Azt szeretnénk, ha ez a barátság addig tartana, ameddig lengyelek és magyarok élnek a világon - tette hozzá. A budapesti külföldi kulturális intézmények között egyedülállóan hosszú múltra visszatekintő Lengyel Intézet 1939 májusában kezdte meg működését. A történelem viharait sikerrel átvészelő, különféle formákban és neveken működő intézet 1994-ben kapta vissza eredeti nevét. Hivatalos születésnapján, május 23-24-én szabadtéri programokkal ünnepelte az évfordulót.

Lengyel Intézet
Lengyel Intézet

A születésnapi programsorozat záróakkordjának szánt koncertet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közösen rendezte az intézet. A koncert programjában a két ország kiemelkedő zeneszerzőinek művei csendültek fel fiatal és tehetséges lengyel és magyar művészek tolmácsolásában. A koncerten a katowicei Szymanowski Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara játszott, a nyitó Dohnányi-darab szólistája Karasszon Eszter, a Liszt Akadémia hallgatója volt, míg Andrzej Panufnik zongoraversenyének magánszólamát a 2013-as brüsszeli Erzsébet-versenyen zongora kategóriában harmadik helyet elért Mateusz Borowiak játszotta. A koncert zárásaként az alig egy éve, nyolcvanegy éves korában elhunyt Wojciech Kilar nagyzenekari darabja szerepelt a műsoron. A hangverseny fővédnöke Balog Zoltán mellett Małgorzata Omilanowska, a Lengyel Köztársaság kulturális és nemzeti örökség minisztere volt.