Benedek

A Kodály Filharmonikusok '56-ra emlékezik

2014.10.20. 13:23

Programkereső

Reprezentatív műsorral emlékezik a zenekar az 1956-os forradalomra október 22-én. A hangverseny ünnepi programja kétszáz éven ível át, mégis határozott szállal köti össze a műveket a szabadság elemi igényének zenei megfogalmazása.

Amikor Beethoven megalkotta a szabadságért vívott harc drámai erejű zenei apoteózisát, az Egmont-nyitányt, még nem sejthette, hogy kis híján másfél évszázad múlva műve a magyar forradalom szimbólumává válik. Amikor Liszt Ferenc nemzeti érzésvilágunk esszenciáját zenébe fogalmazó Hungaria című szimfonikus költeményét bemutatták, még nem lehetett sejteni, hogy szinte pontosan egy évszázad múlva kezdődik a 20. századi magyar történelem egyik legdrámaibb eseménysora.

Kodály Filharmónia - Somogyi-Tóth Dániel
Kodály Filharmónia - Somogyi-Tóth Dániel

A Kodály Filharmonikusok az '56-os forradalom ünnepének előestéjén ezzel a két klasszikus művel, valamint Dubrovay Lászlónak a forradalom ötvenedik évfordulójára alkotott nagyszerű verses-szimfonikus kompozíciójával hajt fejet a hősök emléke előtt. A Dubrovay-mű debreceni előadásában Gyurkovics Tibor verseit Koncz Gábor tolmácsolja majd, akárcsak az alkotásból készült 2006-os lemezfelvételen.