Klaudia

A verbunkosok világa

2014.10.20. 09:59

Programkereső

Tudományos konferencián, koncerten és zenés irodalmi esten idézik fel a verbunkosok világát Lavotta János, Bihari János és Egressy Béni születésének évfordulói tiszteletére Budapesten.

A Magyar Zene Ünnepe 2014 címmel meghirdetett rendezvénysorozat felütéseként október 21-én, kedden a Pesti Vigadó Makovecz-termében rendeznek konferenciát A verbunkos címmel, melyet Batta András, a Zeneakadémia volt rektora, a rendezvénysorozat fővédnöke nyit meg. A napot a Napút folyóirat lapszámbemutatója és a lap versmegzenésítési pályázatának eredményhirdetése zárja.

Egressy Béni
Egressy Béni

A rendezvénysorozat egy héttel később, október 28-án este folytatódik a Duna Palota színháztermében, ahol az EUROma Gipsy Fesztiválzenekar Kathy-Horváth Lajos vezetésével és Szakcsi-Lakatos Béla közreműködésével Bihari János, Lavotta János és Reményi Ede műveit, valamint más verbunkosokat játszik. A záró rendezvényt november 30-án délután tartják az MTA Zenetudományi Intézetének Bartók-termében, ahol Művészestély címmel Egressy-Szigligeti-, Bihari-, Lavotta-, Egressy-, Mosonyi- és Brahms-művek hangzanak el versekkel és prózával fűszerezve Zádori Mária énekművész, Horváth Anikó és Elek Szilvia zongoraművészek, valamint Sziklavári