Emőke

Bach, korhű hangszereken

2014.10.20. 14:44

Programkereső

Kalló Zsolt és a Capella Savaria október 27-én mutatja be legújabb, Johann Sebastian Bach hegedűversenyeiből készül lemezét az Óbudai Társaskörben.

Johann Sebastian Bach versenyművei a koncertrepertoár állandó részét képezik. A zenekari darabok az életműben csak kis számban vannak jelen, sőt a különböző hangszerekre írott versenyművek között átfedések vannak, illetve bizonyos concertóknak csak billentyűs verziója maradt fenn, az eredeti vonós változat elveszett. A Capella Savaria a két fennmaradt eredeti hegedűverseny mellett ezekből az eltűnt hegedűversenyekből mutat be kettőt, Kalló Zsolt Liszt-díjas hegedűművész rekonstrukciójában.

Capella Savaria
Capella Savaria

Az instrumentális művek, köztük a concertók keletkezési idejét a szakirodalom általában Bach kötheni udvarban eltöltött idejére teszi (1718-1723), de egyes kutatók szerint több darab íródhatott 1725 körül, a lipcsei évek első időszakában is. Feltételezik, hogy ez utóbbiak a lipcsei Collegium Musicum előadásaira készülhettek, melynek Bach 1729 és 1737 között a vezetője volt. A Telemann alapította együttes - melynek tagjait az egyetem hallgatóiból válogatott zenészek alkották - rendszeresen szabadtéri, fáklyákkal kivilágított esti koncerteket adott a Zimmermann-féle kávéházban, több száz fős publikumnak, s más városi rendezvényeken is fellépett. Bach minden bizonnyal nekik komponálta a csembalóversenyek nagy részét, illetve régebbi műveinek átdolgozott verziói is elhangozhattak az előadásokon.

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben. Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. A Németh Pál alapította együttes koncertmestere 1992-től Kalló Zsolt, aki 1999-től az együttes művészeti vezetője is. Hangszereik eredeti 18. századi mesterek munkái, vagy ezek másolatai.

 Johann Sebastian Bach:

a-moll hegedűverseny, BWV 1041

1. (nincs jelölve)

2. Andante

3. Allegro assai

E-dúr hegedűverseny, BWV 1042

1. Allegro

2. Adagio

3. Allegro assai

***

d-moll hegedűverseny, BWV 1052R (rekonstrukció)

1. Allegro

2. Adagio

3. Allegro

 

g-moll hegedűverseny, BWV 1056R (rekonstrukció)

1. (nincs jelölve)

2. Largo

3. Presto