Klaudia

Hosszú hétvége az Esterházyakkal

2014.10.20. 14:54

Programkereső

Kastélykerttúra, kenyérsütés, koncert rég elfeledett zeneszerzők műveiből – ezeket a programokat ajánlja a kismartoni Esterházy-kastély a hosszú hétvégére.

Az ősz talán legszebb időszakát éljük, csodásan süt a nap, kék az ég, és a fák bokrok, még mielőtt lehullatják lombjukat utoljára megörvendeztetnek bennünket színpompájukkal. Október 24-én kicsiket és nagyokat (6-12 éves korig) egyaránt felfedező útra invitálják a kismartoni kastélykertbe, ahol az uzsonnaasztal díszitéséhez őszi terményeket gyűjthetnek, közben pedig megismerkedhetnek az ilyenkor esedékes kerti munkákkal is. A séta után a vendégek a kenyérsütés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek, majd elfogyaszhatják a jól megérdemelt uzsonnájukat.

Az október 24-i, kicsiknek és nagyoknak egyaránt meglepetéseket tartogató közös piknik után, október 25-én este folytatódik a Liebhaber-Concerte-k, azaz a zenekedvelők koncersorozata, ahol a szalonzene újabb gyöngyszemeit fedezhetik fel az Esterházyak zenebirodalmához tartozó, egykor igyen híres és elismert, de napjainkra már feledésbe merült zeneszerzők műveit felvonultató estén. A koncert előtt egy órával bevezető beszélgetés lesz az egyes darabokról és szerzőiről.

Kismartoni Esterházy-kastély - Haydn terem
Kismartoni Esterházy-kastély - Haydn terem

Az est folyamán a régi korok vándortársulatainak hagyományát életre keltő együttes, az I Virtuosi ambulanti, a különböző zeneszerzők operáinak részleteiből összeállított Wertheriáda a tündérbirodalomban című szalonzenei operát adja elő. Az előadás apropójául Johann Wolfgang von Goethe Az ifjú Werther szenvedései című levélregényének 240 évvel ezelőtti megjelenése, valamint a szintén Goethétől származó „Esterházy tündérbirodalom" kifejezés megalkotásának 250. évfordulója szolgál. A 19. században a zeneművek születését elsősorban az irodalmi művek inspirálták, a koncerttel a szervezők szeretnének erről is megemlékezni és rég elfeledett zeneszerzőkre és műveikre felhívni a figyelmet.

A koncert az egykori itáliai akadémia mintájára született meg, jellemzően tanulmányaikat folytató vagy nemzetközi pályafutásuk elején álló fiatal művészek műhelymunkában alkották meg a produkciót. A koncerten Johann Nepomuk Hummel, Ferdinand Hiller, Carlo Coccia, Karl Vollweiler, Felice Blangini, Saverio Mercadante, Franz Seraph Destouches, Ferdinando Paёr, Franz Schoberlechner és Gaetano Donizetti darabjai csendülnek fel.

Az olasz romantikus opera nagymesterének, Donizettinek még napjainkban is felfedeznek olyan titokzatos szerzeményeit, amelyeket bemutatásuk óta nem nagyon játszottak. Ezek közé tartozik az est folyamán felcsendülő Gianni da Calais, melyből az Addio nembi záróáriát hallhatja a közönség.