Benedek

Liszt: Haláltánc – a szólista: Farkas Gábor

2014.10.22. 17:01

Programkereső

Az Óbudai Danubia Zenekar november 2-i koncertjén Liszt: Haláltánc című művében a zongoraszólót Farkas Gábor játssza.

Farkas Gábor, Liszt-díjas zongoraművész (1981) öt évesen kezdett zongorázni, mostanra már egyetemi és doktori fokozatot is szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Zeneakadémia elvégzése után William Grant Naboré növendéke lett a Como-i Nemzetközi Zongora Akadémián, Olaszországban.

Magával ragadó játéka elvarázsolja a közönséget nem csak itthon, de Európa-, sőt világszerte. Az elmúlt években a legnagyobb magyar koncerttermek mellett olyan híres koncerttermekben játszott, mint a velencei Teatro la Fenice, a berlini Konzerthaus, a szöuli Seoul Art Center, a shanghaji Oriental Art Center és a tokiói Tokyo Bunka Kaikan. Farkas Gábor olyan híres nemzetközi fesztiválokon lépett fel, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a berlini "International Piano Forum", zwickaui "Schumann Fesztivál", a thüringiai "Bach Fesztivál", a weimari "Pélerinages Fesztivál" vagy a gödöllői Liszt Ferenc Fesztivál.

Farkas Gábor
Farkas Gábor

2011 januárjában a Liszt-év Művészetek Palotájában tartandó hivatalos nyitókoncertjének ő volt a szólistája, ahol a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekarral lépett fel. Kocsis mellett dolgozott már Fischer Ádámmal, Olli Mustonennel, Philippe Benderrel, George Tchitchinadzéval és Vásáry Tamással is.

Farkas Gábor Pro Europa és Liszt Ferenc és Fischer Annie ösztöndíjakat nyert el az elmúlt években Budapesten, valamint Strassbourban az Európai Kulturális Alap ösztöndíját kapta meg.

"Liszt olyan kozmopolita volt, aki követendő példa lehet a mai zongoristák számára is. A zenekarszerű zongorajáték volt a valódi specialitása. Liszt művei megkerülhetetlenek egy zongorista számára, így az érdeklődés nem apad, mert nem apadhat életműve iránt. Számomra Liszt zenéje a zongorairodalom betetőzése. Technikai és főleg érzelmi szempontból is olyan csúcspont, amit nagyon kevés szerző tud megadni. Az az út, amit bejárt, és amit a művei által mi magunk is végigjárhatunk, számomra követendő példa." - mondta Farkas Gábor.