Gábor, Karina, Ders

Elveszett kincsek a Nemzeti Múzeumban

2014.10.24. 13:31

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és nézze meg Ön is a Magyar Nemzeti Múzeumban az elveszettnek hitt Herczog-kincseket

A Herzog-gyűjtemény több emléke - főként a most múzeumba került alkotások - már régóta ismert volt a szakma előtt, mivel láthatóak voltak az Iparművészeti Múzeum 1927-es nagy ezüstkiállításán és az 1931-es, Erdély művészetét bemutató tárlaton. A tudósok és gyűjtők azonban szinte már lemondtak róluk és azt hitték, elpusztultak.

Erdélyi ötvösmunka
Erdélyi ötvösmunka

Magyarországra való visszakerülésük így valóságos csodaszámba megy, még akkor is, ha csak a gyűjtemény egy töredéke került vissza és gazdagítja a magyar nemzeti értékeinket. Az egykori gyűjtemény magyarországi eredetű anyagának nagyobbik része kerül most a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe és - egyáltalán - közgyűjteménybe: a jeggyel is ellátott tárgyak többsége erdélyi ötvösök munkája. A jegy nélküli emlékek az analógiák, típusuk vagy éppen feliratuk alapján sorolhatók az erdélyi mesterek munkái közé. A harminckét tárgy között döntő többségben vannak a különböző világi ezüstmunkák: poharak, kannák és serlegek. Az egykori Herzog-gyűjtemény talán legismertebb emléke az a különleges, elsőrendű kvalitású serleg, amelynek pohár-része (a cuppa) nautilus-házból készült. A 17. századi magyar kifejezéssel csigapohár felületét Jónás történetének jelenetei díszítik, az ötvösmű igazi ritkaság, a Nemzeti Múzeum gyűjteményében is hiánypótló darab.

Kérdésünk: Hol volt (a ma is látható) egykori Herzog-palota?

A helyesen válaszolók közül egyvalaki partnerével ellátogathat a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításaira és az "Erdélyi ötvösművek az egykori Herzog-gyűjteményből" c. kiállításra.