Emőke

Ütős kétzongorás est

2014.10.24. 08:00

Programkereső

A Kamarazene karnyújtásnyira bérlet keretében november 5-én Jean-Eflam Bavouzet és Szokolay Balázs lép fel a Zeneakadémia Nagytermében.

Jean-Efflam Bavouzet, napjaink egyik legjelentősebb és legfoglalkoztatottabb francia zongoristája több szálon is kötődik Magyarországhoz. Túl azon, hogy barátság és kollegiális kapcsolat fűzi Kocsis Zoltánhoz, Bavouzet-t úgy tartja számon a szakma, mint az idős Solti György utolsó jelentős felfedezettjét. Elhivatott tolmácsolója Haydn zenéjének (teljes Haydn-sorozatát az egekig magasztalta a kritika), a legjelentősebb Debussy- és Ravel-játékosok között tartják számon, és szívesen játszik kortárs zenét is (Pierre Boulezzel közeli kapcsolatban áll). Kamaraestjén ezúttal Szokolay Balázs, a Zeneakadémia docense lesz a partnere - első alkalommal, hiszen bár már hosszú ideje ismerik egymást, közösen még soha nem léptek fel.

Jean-Efflam Bavouzet és Szokolay Balázs
Jean-Efflam Bavouzet és Szokolay Balázs

A november 5-ei koncerten többségében kétzongorás átiratok szólalnak meg. Debussy kései remekművéből, a Jeux-ből maga Bavouzet készítette a hangversenyen elhangzó változatot, a Noktürnök első két tétele Ravel, utolsó tétele pedig Kocsis átiratában szólal meg, épp úgy, mint Bartók Két kép című zenekari darabja. A zárószám a Bartók-életmű egyik csúcsának számító kétzongorás-ütős szonáta lesz, melyben az Amadinda ütőegyüttes két tagja, Rácz Zoltán és Holló Aurél csatlakozik a pianistákhoz. A koncert után pódiumbeszélgetésre várja az érdeklődőket Jean-Efflam Bavouzet és Szokolay Balázs, valamint Belinszky Anna, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója.