Sándor, Ede

Liszt és a hárfa

2014.10.27. 08:00

Programkereső

November 5-én este hattól Vigh Andrea, növendékei és az Angelica Leánykar adnak keresztmetszetet Liszt Ferenc hárfás műveiből.

Eredeti hárfás kamara- és kórusművek, valamint zongoraművek és dalok hárfa-átiratai lesznek hallhatók a Liszt Ferenc Társaság és a Zeneakadémia közös, Találkozások Liszt Ferenccel című koncertsorozata keretében, Liszt egykori budapesti lak- és munkahelyén, a Régi Zeneakadémián. A műsoron szerepelnek eredetileg is hárfára komponált művek, valamint átiratok - köztük olyan eredetileg zongorára komponált darabok is, amit Liszt beleegyezésével kortársai dolgoztak át hárfára, de a Zeneakadémia rektorának átiratában is hallható lesz két Liszt-dal. Érdekesség, hogy a Vigh Andrea és művésztársai előadásában megszólaló Gretchen című dal-átirat hárfás változatának ritkaságnak számító Liszt-féle kéziratát a budapesti Liszt Múzeum őrzi.

Liszt és a hárfa
Liszt és a hárfa

Az előadók sorában a Gráf Zsuzsannak vezette Angelica Leánykar - akik december negyedikén önálló koncerte adnak a Zeneakadémia Nagytermében Vigh Andrea közreműködésével -  mellett Vigh Andrea hárfás tanítványai is színpadra lépnek. "Soha nem okozott nehézséget, hogy partnerként kezeljem a diákokat. Attól a pillanattól kezdve, hogy színpadra lépünk, kész művészként, igazi muzsikustársként tekintek rájuk. A koncerteket a hosszas előkészítő folyamat dolgos hétköznapjai előzik meg, s ennek során nemcsak a helyes technikát és a muzikális játékmódot tanítjuk, hanem a színpadi jelenlétre, a siker elfogadására, és az esetleges kudarc feldolgozására is felkészítjük a növendékeinket. Ne feledjük, a hallgatók koncertjein az első lépéseiktől figyelhetjük azokat a kiemelkedő tehetségeket, akik a következő években-évtizedekben Magyarország és a nagyvilág pódiumait meghódítják!" - vallja a Zeneakadémiát egy éve, 2013 november 1-je óta vezető művésztanár. Vigh Andrea és művésztársai Liszt és a hárfa című koncerjére jegyek a helyszínen, a Zeneakadémia Koncertközpont pénztárában, valamint a zeneakademia.hu-n kaphatók.