Benedek

Requiem az NFZ-vel

2014.10.27. 10:33

Programkereső

Másfél év elteltével november 2-án este fél 8-kor a Művészetek Palotájában ismét a Nemzeti Filharmonikusok élére áll az olasz zenei repertoár egyik világszerte keresett előadója Carlo Montanaro.

A karmester 2013 áprilisában vezényelte a fiatalkori Verdi-mű, A kalóz magyarországi bemutatóját. Akkor így nyilatkozott az együttesről: "... nagyon szeretek itt lenni. Vérbeli zenészekkel dolgozhatok együtt, remek a zenekar és a kórus is. Rengeteg energiát kapok tőlük, én csak azt adom vissza, amit tőlük kapok! A pódiumon az őszinteség elengedhetetlen. A pódiumon a karmester sem lehet hamis. A zenészek a hamisságot azonnal megérzik. Ha megérzik az őszinteséget, hogy mit szeretnék a zenével kifejezni, tökéletesen le is reagálják, s tökéletesen teszik minden pillanatban, amit kérek, legyen az próba vagy előadás. Ezért örülök, hogy ismét itt lehetek!"

Carlo Montanaro
Carlo Montanaro

A nemzetközi hírű dirigens Zubin Mehta felfedezettje, jelenleg a varsói Teatr Wielki zeneigazgatója. Anyanyelvi szinten beszéli az olasz bel canto stílust, Donizetti, Bellini, Verdi, Rossini operáit a világ számos dalszínházában és fesztiválján vezényelte, a milánói Scalában Verdi Traviatájával debütált. Verdi Requiemje különleges helyet foglal el az a szerző életművében, hiszen a zeneszerző ezen a gyászmisén kívül szinte kizárólag operákat komponált. Nem véletlen, hogy a száznegyven éve bemutatott Requiem stílusát Verdi kortársai közül is többen tartották színpadiasnak, az egyházi szöveghez kevésbé illőnek.

Antal Mátyás és a Nemzeti Énekkar
Antal Mátyás és a Nemzeti Énekkar

A hangverseny kiváló szólisták előadásában hallható; Bakonyi Anikó (szoprán), Schöck Atala (mezzoszoprán), Fekete Attila (tenor), Rácz István (basszus), valamint közreműködik a Nemzeti Énekkar, Antal Mátyás karigazgatásával.