Benedek

Radnóti-emlékhangverseny

2014.10.28. 10:29

Programkereső

Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója alkalmából november 9-én a Pannon Filharmonikusok emlékhangversennyel hajt fejet a költő életműve előtt.

A koncert műsorát a holokauszt során elhunyt Nádor Mihály hosszú évtizedekre eltemetett, nemrég fellelt Hegedűversenye nyitja. A New York-i Carnegie Hallban másfél évvel ezelőtt bemutatott versenymű tavasszal érkezett Magyarországra, akkor a budapesti Zeneakadémia zárkörű koncertjén tűzte műsorra. Európában és Magyarországon a versenymű első nyilvános előadására a Pannon Filharmonikusok produkciójában kerül sor, a Kodály Központ Hangversenytermében. A szólista - akárcsak New Yorkban - Kelemen Barnabás hegedűvirtuóz.

Pannon Filharmonikusok
Pannon Filharmonikusok

Az este középpontjában Vajda János À la recherche... című zeneművének ősbemutatója áll, melyet Radnóti Miklós naplórészletei és utolsó versei ihlettek. A narrátorra (Rátóti Zoltán) és zenekarra írt szimfonikus költeményt a szerző kifejezetten ez alkalomra, a Pannon Filharmonikusok felkérésére komponálta. Az emlékhangverseny műsorát Karl Amadeus Hartmann német szerző I. szimfóniája zárja, mely a holokauszt áldozatainak emlékét idézi meg. A Holokauszt Emlékév keretében megvalósuló koncertet egész napos rendezvénysorozat kíséri. A zenekar a Kodály Központban tematikus tárlatokkal, irodalmi pódiumbeszélgetéssel, hegedűjátékkal kísért versfelolvasással és filmvetítéssel idézi meg a tragikus sorsú költő emlékét.