József, Bánk

Ősbemutató a Danubia műsorán

2014.10.29. 14:36

Programkereső

A Danubia 2014/15-ös, Íme, az Ember című sorozatának második, november 2-ai koncertjén hangzik el először Tiszai Péter Vonószenekari concerto-ja.

Amikor Liszt az 1830-as évek végén Itáliában tartózkodott, rendkívül mély benyomást gyakorolt rá a pisai temetőt határoló fal freskója, "A halál diadala", melynek jobb és baloldalán ellentétes érzéseket keltő jeleneteket láthatunk. Az egyiken a halál három förtelmes képmása, a másik oldalon egy buján virágzó kertben fiatal szerelmesek egy csoportja muzsikál. Itt az ember földi jelenlétét három dolog jelképezi: a tavasz, az ifjúság és a zene. Tiszai Péter Vonószenekari concertójával kapcsolatban egy hasonlóan ellentmondásos vizuális élményről számolt be: "Régi könyvekben, múlt századi képeket keresgélve véletlenszerűen két kép került egymás mellé: az első egy régi képeslap volt, mely egy Ausztria és Németország határán lévő meseszép tájat ábrázolt. Gyönyörű volt. A másik, az auschwitzi táborban készült hírhedt fotó, az egymásra rakott halottakkal".

Tiszai Péter
Tiszai Péter

Tiszai Péter - zeneszerző, építészmérnök - autodidakta lévén, zenei ismereteit nem klasszikus úton szerezte. 1973-ban született Budapesten. A zenével tizenöt éves kora óta foglalkozik. A kezdeti könnyűzenei próbálkozások után néhány év átmeneti szünet követett. Az Építőipari Szakközépiskola elvégzése után, előbb a Budapesti Ybl Miklós Műszaki Főiskola, majd azt követően a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán diplomázott, majd gyakorló építészként tevékenykedett. Kapcsolata a zenével ezen évek alatt is szoros maradt, ám az igazi fordulatot az hozta meg, amikor a húszas éveinek végén közelebbről is megismerkedett Bartók zenéjével. 2004 óta Orbán György illetve 2008 óta Vajda János magántanítványa. Zeneszerzői palettáján közel kéttucatnyi mű található, köztük szólódarabok, versenyművek, színpadi művek.

A koncert programja:

Tiszai Péter: Vonószenekari concerto

Liszt: Haláltánc - közreműködik: Farkas Gábor zongorán

Beethoven: V. szimfónia

Vezényel: Oliver von Dohnányi