Benedek

Ismét látható Mozart klavikordja

2014.10.30. 14:07

Programkereső

A híres hangszert, amely a zongora egyik elődjének tekinthető, november 10-ig lehet megnézni a Domgasse 5. szám alatt. Itt található Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) egyetlen máig fennmaradt lakása, ahol a zeneszerző 1784-től 1787-ig élt. A hangszert az év többi részében a zeneszerző salzburgi szülőházában állítják ki.

A klavikord egy lenyűgöző hangszer, amely amikor megszólal, mintha Mozart közelébe varázsolna minket - mondta Matthias Schulz, a Mozarteum Alapítvány vezetője. A négylábú, öt oktávos, diófából készült klavikord mindvégig Mozart magánhangszere maradt, nem lépett fel vele a nagyközönség előtt. Csak gyakorláshoz és zeneszerzéshez használta - ismertette Gerhard Vitek, a bécsi Mozart-ház vezetője.

Mozart-klavikord
Mozart-klavikord

A hangszerre tapasztva annak idején találtak egy kézzel írott üzenetet is, amelyet Mozart felesége, Constanze hagyott hátra. A kis papíron az olvasható, hogy Mozart az utolsó műveit, mint A varázsfuvolát, a Titus kegyelme és a Requiem című darabokat ezen a hangszeren komponálta öt hónap leforgása alatt. A kézzel írott kis jegyzet is megtekinthető a bécsi Mozart-házban. A hangszert november 2-án és 9-én meg is szólaltatják majd Bécsben.