Beáta, Izolda, Lea

Nagyon messze és egészen közel

2014.10.30. 10:25

Programkereső

Ezen a címen lesz látható november 9-én este 7 órától az Óbudai Társaskör Holokauszt Emlékév 2014 alkalmából készült, Radnótiról szóló irodalmi-zenei összeállítása.

Tarján Tamás irodalomtörténész, az est szerkesztője a következőképpen foglalta össze a Radnóti-esthez kapcsolódó gondolatait: A magyar zsidóság túlnyomó többségének hetven éve, 1944-ben történt deportálása, illetve az áldozatok emléke előtt tisztelgő Holokauszt-év a magyar irodalom, magyar művészet tragikus veszteségeire is emlékeztet. Mártírhalált szenvedett alkotókra, a tanúságtétel halhatatlan alkotásaira - s a soha meg nem született művekre is. "A 20. század botránya" számos maradandó versben, regényben, zeneműben örökítette meg monumentális drámáját. Az utókor művészei is folyamatosan írnak, gondolkodnak poklának aktuális tanulságairól.

Összeállításunk Radnóti Miklós halálának emléknapján megszólaltatja a magyar "holokauszt-irodalom" nagyjait: a végső stációkor is humanistának maradó Radnóti Miklóst, az óbudai kötődésű Gelléri Andor Endrét, a túlélők nemzedékeiből a Nobel-díjas Kertész Imrét, az emlékezni és emlékeztetni meg nem szűnő Székely Magdát, Gergely Ágnest, az áldozatok iránt mély, izzó szolidaritást mutató Pilinszky Jánost és másokat. S megszólaltatja az életerő, a humor, a furfang hangjait is, hiszen az embertelenség legmélyén is teljes ember akart maradni az ember.

Nagyon messze és egészen közel
Nagyon messze és egészen közel

Irodalmi szerkesztő: Tarján Tamás irodalomtörténész

Zenei szerkesztő: Várnagy Mihály

Közreműködik: Losonczi Kata, Horváth Lajos Ottó

Hutás Gergely, Hargitai Géza - hegedű

Várnagy Mihály - brácsa, Simkó-Várnagy Mihály - gordonka

Az est alkalmából megtekinthető Pletl Péter fotója Varga Imre Radnóti szobráról.