György

A Carnegie Hallban a Cseh Filharmonikusok

2014.11.04. 12:01

Programkereső

A New York-i Carnegie Hallban lépnek fel a Cseh Filharmonikusok november 16-án, a bársonyos forradalom kitörésének 25. évfordulóján.

A nagy múltú zenekar Leós Janáček Tarasz Bulba című rapszódiáját, Liszt Ferenc II. zongoraversenyét és Antonín Dvořák IX. szimfóniáját adja elő a világhírű amerikai koncertteremben, ahol Dvořák szimfóniájának ősbemutatóját tartották 1893-ban. A fellépés a cseh zenekar amerikai turnéjának egyik állomása. Az együttes november 17-én a washingtoni National Cathedralben ad hangversenyt, amelyen Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is részt vesz. Két nap múlva leleplezik Václav Havel egykori csehszlovák, majd cseh köztársasági elnök mellszobrát a washingtoni Capitoliumban. A Cseh Filharmonikusok legutóbb 2008-ban léptek fel az Egyesült Államokban, a Carnegie Hall színpadán pedig utoljára 2004-ben szerepeltek.

Cseh Filharmonikus Zenekar
Cseh Filharmonikus Zenekar

Dvořák 1893-ban az Egyesült Államokban írta meg Újvilág szimfóniáját, amikor 1892-1895 között a National Conservatory of Music of America igazgatójaként tevékenykedett. A zeneszerző Amerika iránti lelkesedését tükröző darab minden idők egyik legnépszerűbb szimfóniája, amelynek felvételét Neil Armstrong is magával vitte a Holdra a híres 1969-es Apollo 11 misszión. A cseh zenekar most a darab eredeti kéziratát viszi magával New Yorkba, ahol november 17-től öt napon át a nagyközönség is megtekintheti azt. A cseh delegációval tart a zeneszerző unokája is.