Zita, Mariann

Bächer Mihály-emlékest a Zeneakadémián

2014.11.04. 13:18

Programkereső

A múlt század kiemelkedő zongoraművész-tanáregyénisége előtt tisztelegnek november 20-án egykori tanítványai Dráfi Kálmán vezetésével.

A 20. század nagy zongoristái közé tartozik a 90 éve született Bächer Mihály (1924-1993). A Dohnányi-növendék Faragó Györgynél tanult a Nemzeti Zenedében, majd mestere korai halálát követően Böszörményi-Nagy Bélánál folytatta tanulmányait a Zeneakadémia művészképzőjében. Huszonnyolc évesen Liszt-díjat kapott Liszt Haláltáncának felvételéért, majd 1956-ban második díjat nyert a Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraversenyen (Lev Vlaszenko lett a fődíjas, Lazar Berman a harmadik). Sokat koncertezett és számos lemezfelvételt készített állandó kamarapartnerével, Kovács Dénessel, és 1962-től haláláig tanított a Zeneakadémián: több generációnyi ragyogó zongoristát indított el a pályán pl. Falvai Sándor, Keveházi Gyöngyi.

Bächer Mihály
Bächer Mihály

Születésének kerek évfordulóján, 2014. november 20-án a Billentyűs Tanszéket vezető egykori tanítvány, Dráfi Kálmán vezetésével most ők tisztelegnek mesterük emléke előtt a Solti Teremben. A fellépők között lesz a brazil származású, Egyesült Államokban élő Luíz de Moura Castro is, aki a hatvanas években tanult Bächernél, majd jelentős karriert futott be a tengerentúlon: negyvenöt lemeze jelent meg, tizenöt évig vezette a washingtoni katolikus egyetem zongoratanszékét, jelenleg a Hartford egyetemen és a barcelonai zeneakadémián tanít, valamint az Amerikai Liszt Társaság elnökségi tagja. A koncert műsorán kizárólag olyan darabok szerepelnek, amelyek Bächer oktatói vagy koncertzongorista pályáján fontos szerepet játszottak.