György

Fischer Iván "flashmobja" zárta a megemlékezést

2014.11.10. 17:13

Programkereső

Fischer Iván "zenei flashmobjával" zárult a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából tartott központi állami megemlékezés november 9-én este a német fővárosban.

A Konzerthaus nagytermében tartott ünnepség megtervezésére és levezénylésére felkért karmester, a Konzerthaus és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója a hivatalos beszédek elhangzása után Beethoven Fideliójának utolsó jelenetét adta elő egy alkalmi együttessel, amelyben az összes berlini zenekar és kórus képviseltette magát. "Beethoven ebben a művében a felszabadulás és újraegyesülés ujjongó örömét írta meg, és ez a zene idézi fel leginkább a 25 évvel ezelőtti mámoros berlini éjszaka érzését" - mondta az előadás előtt tartott rövid beszédében Fischer Iván. A zeneigazgató kifejezte azt a reményét, hogy azok az emberek, akik máshol a világon még elnyomás alatt élnek, egyszer ugyanígy érezni fogják a felszabadulás gyönyörűségét. A rövid beszéd után a terem különböző pontjaira beözönlő mintegy 250 zenész és énekes részvételével megkezdődött az előadás, amely kirobbanó sikert aratott.

Fischer Iván
Fischer Iván

A vasárnap esti ünnepségen részt vettek a német közjogi méltóságok, a politika és a közélet szinte valamennyi vezető személyisége. Díszvendégként jelen volt Lech Walesa egykori lengyel államfő, Németh Miklós volt magyar kormányfő és Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök.